A rezsim jól bírja a tüntetők nyomását Szudánban

Szudán, Kartúm – Több mint egy hete tartanak a tiltakozó tüntetések Szudán fővárosában és a közeli településeken, miután a kormány bejelentette, hogy takarékossági intézkedéseket vezet be, hogy pótolja a költségvetésből hiányzó összeget. A pénzügyminiszter kijelentette, hogy a tüntetések ellenére folytatják a gazdasági megszorító politikát.

Az eritreai határ közelében található Gedaref településen is tüntetések volt, körülbelül 200 ember vonult az utcára, hogy tiltakozzon a megszorító intézkedések ellen. Szemtanúk a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy a demonstrálók a rezsim távozását és az üzemanyagárak csökkentését követelték. Összecsapásokról és sebesültekről nem érkeztek hírek.

Ali Mahmoud pénzügyminiszter elmondta, hogy a kormánynak nincs más választása, ezért vezeti be a takarékossági intézkedéseket, amelyek az üzemanyagár-támogatások megvonását is tartalmazzák, ez roppant érzékenyen érinti a lakosságot. A pénzügyminiszter azt is bejelentette, hogy az üzemanyag árát ráadásul növelni fogják. A szudáni elnök pedig nemrég azt közölte, hogy a tiltakozó megmozdulásokat néhány lázongó szervezte, akik csak zűrzavart akarnak gerjeszteni az országban. Szerinte a szudániak többsége nem osztja a tüntetők nézeteit.

A hétvégén a főváros több külterületében is tüntetések voltak, de a biztonsági erők gyorsan véget vetettek a megmozdulásoknak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez