Tripoli városparancsnoka is verte Kadhafi utolsó kormányfőjét

Líbia, Tripoli – Magas rangú tiszt is részt vett a vasárnap Líbiába szállított Baghdadi Mahmudi, volt líbiai miniszterelnök kínzásában. Kadhafi utolsó kormányfőjét, a kiadatás után azonnal Tripoliba vitték, ahol az érkezés után kihallgatták és megkínozták. Súlyos állapotban vitték kórházba.

Az orvosi jelentés szerint Mahmudit súlyos vérzéssel, bordatörésekkel, kilyukadt tüdővel, és további súlyos belső sérülésekkel vitték kórházba vasárnap délután. A tunéziai hatóságok néhány órával korábban, a kora reggeli órákban adták át a Kadhafi utolsó kormányfőjét a líbiai hatóságoknak. Tripoliba érkezése után azonnal kihallgatták Baghdadi Mahmudit. A kihallgatás később kínzásba torkollt, amelyben személyesen részt vett Tripoli katonai parancsnoka, Abdelkhakim Belhádzs is. Az orvosi diagnózis szerint az embertelen kínzás miatt Mahmudit egy külföldi kórház korszerűen felszerelt intenzív részlegére kellene szállítani.

A volt líbiai kormányfő kiadatása komoly politikai feszültséget teremtett Tunéziában is. A kormányban többségben lévő, mérsékelt iszlamista Ennahda befolyása lehetett a döntő Mahmudi Baghdadi kiadatásakor. Azt ugyanis hónapok óta ellenezte Monszef Marzuki államfő, akit az egyik baloldali koalíciós partner jelölt az elnöki posztra. Elemzők szerint nem véletlen, hogy az Ennahda most megkerülte és figyelmen kívül hagyta az államfő határozott véleményét. Ezzel olyan politikai helyzetet akarnak teremteni, amelytől a mérsékelt iszlamisták megerősödést várnak. Ebbe a az elképzelésbe beilleszthető az a szándékuk, amelyet a miniszterelnök jelentett be egy minapi interjúban. Eszerint az új Alkotmány szerinti első választásokat nem 2013 tavaszán, hanem még akár ebben az évben is megrendeznék. Az Ennahda célja kétségkívül az lehet ezekkel a manőverekkel, hogy az új választások után egyedül, koalíciós kényszer nélkül alakíthasson kormányt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez