Halálos fenyegetés és ülősztrájk – szabadságjogi küzdelem Marokkóban

Marokkó, Casablanca – A vallási szélsőségesség ellen és kollégájuk támogatására tartott száz marokkói újságíró ülődemonstrációt az Al Ahdath Al Maghribia napilap szerkesztősége előtt. Az akciót az váltotta ki, hogy egy imám az iszlám hit nevében halálosan megfenyegette az újság főszerkesztőjét.

Elmokhtar Laghzioui egy héttel ezelőtt egy televíziós műsorban az egyéni szabadságjogok kérdésében mondta el a véleményét. Azt nyilatkozta, hogy támogatja ezeket a jogokat, különösen a szexuális szabadság jogokat, legyen akár szó az anyjáról, akár a nővéréről. Ez a kijelentése váltotta ki az oujda-i imám haragját, aki pénteki imájában arra szólította fel a hívőit, hogy torolják meg az újságíró kijelentését, akiről az imám még megjegyezte, hogy nyilván megcsalt férj, ha ilyeneket mond.

A főszerkesztő munkatársai és a marokkói sajtószakszervezet az ülődemonstráción elítélte, hogy a vallás, az egyház nevében bármilyen erőszakos cselekedetre is felhívjanak. Bíznak abban, hogy a marokkói igazságszolgáltatás megfelelő ítéletet hoz majd a szélsőséges javaslatairól ismert oujda-i imám ellen.

Az egyéni és különösen a szexuális szabadsággal kapcsolatos kijelentéseknek, bármelyik oldal is tegye meg azokat, rendkívüli a visszhangjuk, különösen most, amikor erőre kapott ebben az ügyben a társadalmi vita. A kormányban is többségben lévő konzervatívok és a laikusok között arról folyik a vita, hogy az egyház befolyása meddig terjedjen, illetve a vallási előírások általánosan kötelezőek legyenek-e. A szexuális szabadság vitáját jól jellemzi, hogy a napokban nem engedtek kikötni egy melegeket szállító hajót. A hatóságok ugyan állították, hogy nem vizsgálják kinek milyen a szexuális beállítottsága, az előzetesen kiadott kikötési engedélyt mégis visszavonták. A marokkói büntetőtörvénykönyv pedig bünteti a szexuális másságot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez