Algériai zsidók – kiállítás Párizsban a Zsidó múzeumban

Algéria, Franciaország, Párizs   –    “Azok az ezüsttárgyak a nagyanyáméi voltak.Ő kapta az esküvőjére 1905-ben. Majd az unokám örökli őket”- magyarázza egy meghatott öreg a kiállítás nézőinek. Algériában már évezredek óta éltek zsidók. 1870-ben francia állampolgárságot kaptak, ezt a második világháború idején visszavonták. Algéria függetlenségét követően a zsidó közösség megszűnt, mindenki kivándorolt: ki Franciaországba, ki pedig Izraelbe.

Algériában nagy örömet okozott a zsidók körében amikor 1870-ben megkapták a francia állampolgárságot. A nép többsége ugyanakkor komor volt és dühös: sem az arabok, sem pedig a berberek nem lettek francia állampolgárok Franciaország legelső gyarmatának földjén!

  1940-ben a Hitlerrel együttműködő francia kormány visszavonta a zsidók francia állampolgárságát, de deportálásra nem került sor. 1943-ban kapták vissza az állampolgárságukat az algériai zsidók, akik Izrael megalakulása után sem távoztak el nagy számban a szülőföldjükről.
  Algéria függetlensége után viszont mindenki elment. A 900 ezer emigráns közül kb.100-160 ezer volt a zsidók száma. Nagyobb részük Franciaországba, a kisebb pedig Izraelbe ment. Algériában nem maradt senki.
  Párizsban most felszólították a régi algériai zsidó családokat, hogy adják kölcsön a kiállításnak ősi családi tárgyaikat, fényképeiket. Így a látogatók sokszor saját családi múltjukat szemlélik a párizsi Zsidó múzeumban megnyílt kiállításon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez