Magyar forradalmár – algériai szabadságharcos: Stefán János 80 éves

Algéria, Budapest –   24 éves korában részt vett az 56-os forradalomban Magyarországon, 1957-től már Algéria függetlenségéért küzdött. Soha nem akart hazatérni, ma családjával Algír környékén él. Bár 80 éves, pontosan emlékszik az algériai szabadságharcra.

 

 “Az én történetem az algériai szabadságharccal Németországban kezdődött. Együtt dolgoztam algériai kollégákkal, és ők elmondták, hogy mennyit szenved a népük a francia gyarmatosítóktól. Ez nem hagyott közömbösen, úgyhogy 1957-ben hajóra szálltam Algír felé.”

 

Az ügyeskezű fiatal magyar robbantó mester és lőszerszakértő lett. Tunéziában dolgozott, ahol egy bizonyos Huari Bumedien ezredes állt a szabadságharcos csapatok élén. Ő később a független Algéria második elnöke lett.
A magyar harcos nem egyszer tette kockára az életét Algéria függetlenségéért: “Egyszer egy társammal robbanóanyagot helyeztünk el egy francia laktanyánál. Épp befejeztük, amikor az egyik őrszem észrevett bennünket. Golyózáporba kerültünk. A szögesdrótkerítés mentett meg: alatta ugyanis hullának tettettem magam! A katonák abbahagyták a tüzelést. Hallottam, hogy azt mondják: ne lőjetek, annak már vége! Szerencsére nem jöttek oda, hogy meg is győződjenek erről! Másfél óráig feküdtem ott mozdulatlanul!”
Mesterlövészként is bizonyított: egy francia zászlóalj élén egy algériai ezredessel épp tisztogató hadműveletet hajtott végre egy faluban. A magyar mesterlövész kilőtte az ezredest. Mire az egész zászlóalj pánikba esett, és futásnak eredt…
1962 áprilisában érkezett meg Bumedien ezredes hadserege Algéria földjére: “Hihetetlen volt az öröm, a lakosság lelkesedése. Soha nem éreztem akkora boldogságot! “- idézi fel az ötvenéves történetet Stefán Janos.
A magyar földön született algériai szabadságharcos Algériában alapított családot, és soha nem jutott eszébe a hazatérés. Nehezen kapott viszont algériai állampolgárságot, hiába ismerte Bumedien ezredest. Végül az algériai hadsereg egyik tábornoka intézte el, hogy az algériai szabadságharc magyar hőse megkaphassa az algériai személyi igazolványt …

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez