Nigéria: Mészárlás a temetésen

Nigéria, Jos – Jos város környékén két helyi politikus meghalt, amikor támadók belelőttek a tömegbe a helyi temetőben. Épp a szombati vérengzés áldozatait temették. A hadsereg szerint összesen 37 a halottak száma, ám helyi hírek szerint jóval több lehet áldozat, mert mindenütt szénné égett holttesteket lehet találni a környéken.

Az áldozatok többsége keresztény, de a támadó muzulmánok közül is többen meghaltak. Jos Plateau állam fővárosa. Itt húzódik a határvonal a muzulmán Észak és a keresztény Dél között. Állandóan napirenden vannak a vallási és nemzetiségi zavargások, a keresztény templomok elleni merényletek. Ennek következtében a különböző vallású és nemzetiségű szomszédok rettegnek egymástól, és olykor ez a félelem motiválja a véres akciókat, melyeknek idén már több mint ezer halálos áldozata volt Nigériában.

 

Mindezek mögött sokszor a Boko Haram nevű iszlamista szervezet áll, amely kapcsolatot tart fenn az al Kaidával is. Ennél az incidensnél nem merült fel a Boko Haram neve, a hadsereg a muzulmán fulani törzs harcosait hibáztatja, de azok tagadják, hogy ők hajtották volna végre a véres akciót a hétvégén Jos városa környékén Nigériában.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez