Lemondott hadügyminiszter Maliban

Kidalban súlyos vereséget szenvedett a hadsereg a lázadó tuaregektől. Mali fővárosában fejeket követeltek: a hadügyminiszter beadta lemondását. Utóda a légierő egy nyugalmazott főezredese lesz.

A távozó hadügyminiszter az államfő jobbkeze volt, akinek az volt a feladata, hogy újjászervezze Mali teljesen szétesett hadseregét. Sumeilou Boubeye Maiga tábornok kezdetben sikerrel is járt. Rendet teremtett az ejtőernyős támaszponton, ahol a hadsereg elit alakulata puccsot hajtott végre 2012-ben, és azóta is az ország urának érezte magát. Sanogo kapitányt, akit időközben tábornokká léptették elő a puccsisták, lefokozták, majd börtönbe csukták. Ez a puccs tette lehetővé, hogy tuareg és iszlamista milíciák szinte puskalövés nélkül foglalják el Mali északi részét.

Innen 2013-ban a francia csapatok kiszorították őket. Kidal városában a tuaregek egyezséget kötöttek a franciákkal arról, hogy átállnak az ő oldalukra, ha autonómiát kapnak. Ezt meg is ígérték nekik, de az ígéretből nem lett semmi. Amikor Mali miniszterelnöke Kidalban járt, akkor a tuaregek kérdőre vonták. Kiderült: az autonómia továbbra is ígéret marad! Erre a tuareg fegyveresek fellázadtak és alaposan elpáholták a kormány hadseregét. Sok kormánytisztviselőt megöltek illetve túszul ejtettek. A miniszterelnök életét is csak a francia csapatok mentették meg.

A kudarc rávilágított arra, hogy Mali hadsereg továbbra sem képes komoly hadműveletre. Ezért valakinek el kellett vinnie a balhét. Ez lett a hadügyminiszter. Ki lesz az utóda? A hírek szerint Mba Dao főezredes. A légierő nyugalmazott főtisztje egy korábbi elnök katonai főtanácsadója volt. Katonai tanulmányait Párizsban végezte. Nem lesz könnyű dolga, ha újra harcképes erőt kíván formálni Mali hadseregéből, amely a 2012-es államcsíny óta lényegében harcképtelen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez