A mali Sátán – a varázslók varázslója

Mali, Bamako – A világpolitikába is kész beleavatkozni a legrettegettebb mali varázsló. Bár állítja, hogy a politikai hazugság, és éppen ezért utálja, de azért ha megkérik és megfizetik, kiszabadítja a szellemet a palackból.

Hivatalosan Daouda Yattara neve és valahol Ségou körzetében született. Ennyi, ami nagyjából biztosan tudható róla. Már a születési éve, 1982, sem biztos, hogy igaz. Maliban azonban inkább csak egyszerűen Sátánnak nevezik, és úgy tartják, hatalma felér az ördögével. Mindezeket a jelzőket ő maga is szívesen viseli és hirdeti is, vörös és arany betűkkel a lakóházán, vagy éppen a Mercedes 500-as típusú cirkálóján.

Földművelők fiaként született, de már egészen pici korában magában érezte az erőt. Ifjúkorában, állítása szerint Maliban és Guineában tanulta a varázslóság mesterségét. Tizenöt éve pedig önálló praxist nyitott Bamako egyik külvárosában.

A vudu irodája a hét három napján tart nyitva. A kora hajnali óráktól sokan keresik fel. A kívánságok a szokásosak: rontás levétel, elátkozás, vagy éppen áldozat. A varázslat sikerének érdekében, ha kell borjút, bárányt, birkát is áldoznak.

Az utóbbi években megszaporodtak a magasabb körök vizitjei is. Bár Yattara állítja, hogy a politikát nem szereti, mert az csupa hazugság, azért a fizetség nem rossz. Így aztán az elmúlt években számos miniszter, pártvezető, közigazgatási vezető kereste fel Afrika több országából. Gyakori vendégek katonai parancsnokok, reguláris és zsoldos hadak urai. Ők leginkább láthatatlanságot, legyőzhetetlenséget kérnek és remélnek a szertartásoktól.

De ennél, többet, pláne neveket, nem árul el magas rangú vendégeiről. A diszkréció a fontos eleme a varázsló hitelességének, említi hallgatásának indokát.

A szeánszok szabadárasok, mindenki annyit ad, amennyit tud, vagy akar. Ebből persze kiválóan meg lehet élni. Fél tucat autó és két ismeretlen alapterületű, de hatalmas ház Bamakóban. Ez a látható vagyona a mali „Sátánnak”, aki a többiről, akárcsak a vendégeinek kilétéről, mélyen hallgat. Csak annyit árul el, ha most be kellene csuknia a boltot, már akkor sem kellene élete végig dolgoznia. Most már csak timbuktui mauzóleumokat romba döntő, a bálványimádást tagadó és üldöző szélsőséges iszlamistákat kell túlélnie.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez