Folytatódnak a rendszerváltást követelő megmozdulások Szudánban

Szudán, Kartúm – Ismét tüntetések volt Szudánban a pénteki ima után, de a megmozdulásokon ezúttal sem voltak tömegesek. Az országban lassan egy hónapja tartanak a tiltakozó akciók, miután a kormány bejelentette, hogy megszorító intézkedéseket vezet be. A biztonsági erők ezúttal is keményen odavágtak.

 

A tüntetésen körülbelül 300 ember gyűlt össze az Imam Abdel Rahman mecsetnél, a főváros Omdurman külvárosi kerületében. A mecset az ellenzéki Umma párt támogatóinak gyülekezőhelye és a megmozdulások kezdete óta gyakran tartanak itt tüntetéseket. A demonstrálók a péntek délutáni ima után kezdtek el gyülekezni a mecsetnél, de a megmozdulásuk nem tartott sokáig, mert a biztonsági erők bekerítették őket és könnygáz-gránátokat vetettek be ellenük. Ezt követően pedig megrohamozták őket és a tüntetők közül sokakat megvertek. A tüntetők közül sokan a mecsetben kerestek menedéket, ahol tovább folytatták a tiltakozást. Szemtanúk a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy a tüntetők rendszerellenes szlogeneket skandáltak és tényleges rendszerváltozást követeltek. A rendőrök több tucat embert letartóztattak és elhurcoltak. A rendőrség szóvivője, As-Sir Ahemd Omar cáfolta, hogy a rendőrség és a tüntetők között összecsapások alakultak volna ki. Mint mondta, nem történt semmi, nem voltak harcok.

Szudáni aktivisták és az AI információi szerint a tüntetések kezdete óta körülbelül 2000 embert tartóztatták le a biztonsági erők. Sokukat már szabadon engedtek, de körülbelül 100 személyt még mindig fogva tartanak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez