Hágai elfogatóparancs két kongói milícia vezér ellen

Kongó, Hága –  Bosco Ntaganda tutszi, Sylvestre Mudacumura hutu. A két milícia Észak-Kivuban harcol, rabol és fosztogat. A két milícia vezért háborús bűnökkel és emberiség elleni bűntettekkel gyanúsítják Hágában. Ntaganda ellen ez már a második nemzetközi elfogatóparancs.
“Nem arról van szó, hogy a hágai bíróság egy tutszi és egy hutu vezért akar elfogni! Azt akarjuk bizonyítani mindenkinek, hogy a bűnözés nem fizetődik ki! Nem lehet erőszakkal  gazdasági és politikai előnyökhöz jutni!”- közölte a szóvivő Hágában.
Persze attól még messze vagyunk, hogy a két milícia vezér bíróság elé kerüljön.I gaz, hogy mindkettő visszavonult, de fegyvereseik továbbra is megvannak. Észak-Kivuban a helyzet továbbra is zavaros. A helyi milíciák a harcok közben továbbra is gyilkolják a lakosságot, erőszakoskodnak a nőkkel szemben, toborozzák a gyerek katonákat. Kongó központi kormánya gyenge ahhoz, hogy leszámoljon a milíciákkal. A kinshasai kormánynak annak is örülnie kell, ha az ENSZ katonák segítségével megvédi Goma városát ,és meghátrálásra készteti a milíciákat, melyek két vezérét ezentúl már nemzetközi elfogatóparancs is fenyegeti.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez