Szakértői kormány „csipetnyi” politikával Egyiptomban

Egyiptom, Kairó – Szakértői kormányt ígér az új egyiptomi miniszterelnök Hicham Qandil, akit most, 25 nappal az elnökválasztás után jelölt ki Mohamed Morszi a posztra. Az államfő arra kérte a kormányfőt, hogy mihamarabb mutassa be a kormánynévsort és a programot.

Az ötvenéves Hicham Qandil legutóbb az öntözési minisztériumot vezette a Mubarak bukása után alakított kormányban. Iskoláit Egyiptomban és az Egyesült Államokban végezte. Az államfő sajtóirodájának közleménye szerint azért esett rá az elnök választása, mert erős személyiség és politikailag független volt a Mubarakot megbukató forradalom előtt és azóta is.

Az új kormányfő egyelőre még csak a programjának fő elemeit ismertette, ez pedig a forradalom célkitűzésinek a megvalósítása. Ehhez kérte a politikai erők és a nép támogatását is. Qandil deklarálta azt is, hogy a kormányát nem politikusokkal, hanem szakemberekkel akarja feltölteni.

Nem kizárt, hogy az eddig az országot irányító katonai tanács vezetője, Husszein Tantaui tábornok védelmi miniszterként tagja lesz az új kormánynak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez