Pragmatikus pálfordulás – Nem lenne helyes Szudán elnökét letartóztatni!

Dél-Afrika, Pretoria –   Ezt az Afrikai Unió új főtitkára mondta veterán afrikai vezetők csúcsértekezletén Pretoriában. Omar Al Basir elnök ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Ezt az Afrikai Uniót nem fogadja el, de Dél-Afrika korábban jelezte: letartóztatják a szudáni elnököt, ha az ország földjére lép. Dél-Afrika akkori külügyminisztere jelenleg az Afrikai Unió főtitkára.

   Nkosazana Diamini Zuma asszony meg is indokolta álláspontját:”Omar Al Basir elnök fontos szerepet tölt be a szudáni tárgyalásokon,és nélkülözhetetlen a békefolyamatban.” Béke ugyanis nincs a két Szudán között, viszont tárgyalások folynak, épp Addisz Abebában, az Afrikai Uniót székhelyén. A közvetítő Thabo Mbeki, Dél-Afrika ex elnöke, akinek kormányában Zuma elnök ex neje külügyminiszter volt.
   Omar Al Basir szudáni elnök ellen 2009 óta van érvényben nemzetközi elfogatóparancs. Ezt a hágai ügyészség adta ki. Azzal gyanúsítják Szudán elnökét, hogy az ő parancsára szisztematikus népirtás folyt Darfurban és Szudán más területein. Dél-Szudán egy éve lett független és azóta igen feszült a viszony a két állam határvidékén. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter jelenleg Dzsubában, Dél-Szudán fővárosában tárgyal. A hírek szerint arra igyekszik rávenni a dél-szudáni vezetést, hogy találjon valamiféle kompromisszumos megoldást Szudánnal , mert enélkül a világtól elzárt Dél-Szudán képtelen fennmaradni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez