Egyiptom: új kormány, de a hadügyminiszter több mint 20 éve ugyanaz, Tantaui marsall

Egyiptom, Kairó – A 77 éves marsall már Mubarak idején is betöltötte ezt a posztot.A fordulatot követően ő lett a Legfelső Katonai Tanács vezetője. Ebben a minőségében tulajdonképp saját magát nevezte ki hadügyminiszternek.


Az elnökválasztást követő zűrzavarban meghozott törvények szerint ugyanis a hadsereg vezetőjét nem az elnök vagy a miniszterelnök nevezi ki, hanem a Legfelső Katonai Tanács. Melynek elnöke Tantaui marsall.
A hadseregnek nemcsak, hogy erre volt ereje, de befolyásolni tudta azt is, hogy ki legyen a külügy, a belügy és a pénzügyminiszter. Vagyis a legfontosabb tárcák élén olyan miniszterek állnak, akik élvezik a hadsereg bizalmát.
A kérdés persze az, hogy meddig tart az új kormány Az RFI által megkérdezett szakértők szerint átmeneti kormányról van szó. Nincs még ugyanis alkotmánya Egyiptomnak, amely eldöntené, hogy mi az elnök, a parlament vagy a kormány hatásköre. Azt pedig végképp nem tudja senki, hogy mi lesz a fegyveres erők szerepe az új alkotmányban. Pedig Egyiptomban a hadsereg állam az államban: nemcsak a fegyverek hatalma miatt, hanem azért is, mert a hazai tulajdonú vállalkozások többsége a hadsereg kezében van Egyiptomban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez