Határidők szorításában- Hillary Clinton szerint az olajnak jönnie kell Szudánból!

Dél-Szudán, Dzsuba – Az amerikai diplomácia vezetője  Dzsubában fogalmazta meg álláspontját. Csak három órát töltött Dél-Szudán fővárosában, ahol felszólította mindkét Szudánt a kompromisszumra. Kartumba nem látogathat el amerikai külügyminiszter,mert Szudán Washington szerint a terrorizmust támogató állam …


 “Jobb egy százalékot kapni valamiből, mint egyáltalán nem kapni semmit!”- ezt az ősi igazságot ismételte meg Hillary Clinton Dzsubában. Miért? Mert Dél-Szudán januárban leállította az olajtermelést, mondván, hogy az inkább Szudánnak hoz hasznot, hiszen olajvezeték csak arra van… Tavasszal a dél-szudáni csapatok elfoglaltak egy északi határtartományt, és amikor kivonultak onnan, akkor tönkretették az olajkutak berendezéseit.
 Így most egy csepp olaj sem jön Szudánból, pedig az Egyesült Államok pontosan ezért támogatta Dél-Szudán függetlenségét. Afrika világítótornyának nevezte még tavaly Dél-Szudánt Hillary Clinton. Ma már a fárosz fényei fakulnak: Dél-Szudánban teljes a káosz, mert nincs pénz semmire sem.
  A legnagyobb gond talán az, hogy Dél-Szudán kormánya továbbra is úgy viselkedik, mint egy felszabadítási front vezérkara. Egyetlen célja az, hogy megbuktassa a kartumi kormányt, és egyáltalán nem érdekli, hogy közben Dél-Szudán is csődbe megy. Ezt Michael Battle fogalmazta meg bánatosan. Ő az Egyesült Államok nagykövete az Afrikai Egységszervezet mellett, és Obama személyes jóbarátja. Megpróbált közvetíteni a két Szudán között, hiszen a tárgyalások Addisz Abebában folynak, az Afrikai Egységszervezet központjában. A két Szudán augusztus másodikáig kapott határidőt az ENSZ -től és az Afrikai Egységszervezettől.
  Happy end nincs? De van! Ezt Thabo Mbeki közölte szombaton. Dél-Afrika ex elnöke szerint megvan a megállapodás! Mbeki volt a hivatalos közvetítő, mindenki más már feladta a reményt. Most elvi megállapodás született a két Szudán között, mert mind Szudánban, mind Dél-Szudánban félnek a külföldi szankcióktól. Hogy mikor lesz ebből olajszállítás,azt valószínűleg senki sem tudja sem a két Szudánban sem pedig külföldön.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez