Elhalasztják Kadhafi fiának perét, mert előbb Kadhafi kémfőnökét akarják elítélni

Líbia, Triploi – Ezt az ügyészség szóvivője jelentette be Tripoliban. A hágai bíróság bírálta a döntést, mert szerinte mindkét líbiai vezetőt ott kellene elítélni. Hágában ugyanis nem bíznak abban, hogy Kadhafi fia és kémfőnöke méltányos tárgyalást kaphat, ráadásul Líbiában van halálos ítélet, Hágában nincs!

Abdallah Al Senoussit, Kadhafi kémfőnökét nemrég adta ki Mauritánia Libiának. A kihallgatás már meg is kezdődött – szigorú biztonsági intézkedések közepette Tripoliban. A libai kormányfő azt ígérte, hogy a bírósági tárgyalás méltányos lesz és megfelel majd a nemzetközi normáknak.
  Az ügyészség szóvivője ugyanakkor nem titkolta, hogy rá akarják venni a kémfőnököt arra, hogy valljon Szaif Al Iszlam Kafhafi ellen! Tripoli értesülések szerint az ex kémfőnök így elkerülhetné a halálbüntetést, amely viszont Kadhafi fiát fenyegetné. Tény, hogy mindketten kulcsfigurák voltak Kadhafi negyvenéves diktatúrája idején, és számos véres akció fűződik a nevükhöz. Ezért is akarja  ügyüket kivizsgálni a hágai bíróság. A Nemzetközi Büntetőbíróság attól tart, hogy Líbiában felülkerekedik a bosszúvágy, hiszen még sokan emlékeznek arra, hogy milyen szörnyű körülmények között végezte életét Kadhafi, aki 40 évig Líbia diktátora volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez