Szahara: autóbalesetben meghalt az iszlamista AQIM helyi vezére

Mali, Timbuktu – Nabil Abu Alqama vagy eredeti nevén Nabil Makhlouf kulcsfigura volt az iszlamista terrorszervezetben. Az AQIM fővezére, az emír ugyanis őt nevezte ki a szaharai körzet parancsnokának egy évvel ezelőtt. Azóta az al Kaida észak-afrikai szárnya – szövetségeseivel együtt – elfoglalta Mali északi részét. Itt érte a halál az AQIM helyi főnökét, akitől a külföldi túszok élete is függött…

Az AQIM nagyfőnöke, az emír azért nevezte ki az alig 35 éves egykori algériai katonatisztet a 9-es körzet élére, hogy megszüntessék a vitákat a helyi kiskirályok között. Min vitatkoztak az AQIM helyi főnökei? A túszok sorsán és főként a váltságdíjon. Nemrég tettek közzé egy újabb videót négy francia túszról.
A most elhunyt szaharai AQIM főnök eredetileg katonatiszt volt Algériában, de iszlamista nézetei miatt kizárták onnan. Ekkor a fegyveres ellenálláshoz csatlakozott. Elfogták és megkínozták, de valahogy sikerült megszöknie a börtönből Algériában. Ez nagyon megnövelte a presztízsét az iszlamista ellenállók körében. Innen töretlenül ívelt felfelé a karrierje. Sokoldalú ember volt: értett a bombák készítéséhez, de ahhoz is, hogy embereket miképp lehet rávenni öngyilkos merényletre. A fő feladata mégsem ez volt, hanem az, hogy egységben tartsa az AQIM egymással is vetélkedő csoportjait.
A halál is úgy érte, hogy Timbuktu városából száguldott Gao felé, ahol az iszlamista milíciák vezetői fontos értekezletet tartottak. Mali északi részén ma ők az urak, így az AQIM helyi vezérének lényegében politikai szerepet kellett játszania: ő irányította az újonnan megszállt területeket. A helyi AQIM főnökök állítólag elismerték a hatalmát. Most kérdés, hogy ki örökli ezt a kulcspozíciót az al Kaida észak-afrikai szárnyán belül, hiszen ezen múlhat a szervezet befolyása is ebben a térségben, ahol a helyi lakosság nehezen viseli el az AQIM fegyveresek vallási fanatizmusát, amely olykor iszlám szent helyek ellen irányult Mali északi részén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez