Csak katonai intervencióval lehet felszabadítani Mali északi részét – az ország miniszterelnöke szerint

Mali, Bamako  –    Sejk Modibo Diarra a Le Monde című párizsi lapnak nyilatkozott. A kormányfő úgy véli nem lehet tárgyalni az iszlamista fanatikusokkal, akik megszállva tartják Mali északi részét. Az ideiglenes államfő viszont pár napja párbeszédet ajánlott az iszlamista milíciáknak. Közben Algírban titkos tárgyalások folynak az Ansar Dine tuareg iszlamista szervezet és Mali kormánya között.

A Mali északi részét megszállva tartó iszlamista milicisták szóvivői úgy nyilatkoztak, hogy csak akkor hajlandók a párbeszédre a kormánnyal, ha az bevezeti a sariat, Mohamed próféta törvénykönyvét az egész ország területén. Ez nyilván elfogadhatatlan Mali kormánya számára.

Közben Bamakóban eltűnt egy befolyásos tuareg vezető. Attabo hollétéről hivatalosan semmit sem lehet tudni. A francia rádió viszont úgy értesült, hogy a tuareg vezetőt a mali hadsereg zöldsapkás elit kommandósai rabolták el. Jelenleg a hadsereg egyik táborában tartják fogva. Azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban áll az MNLA nevű tuareg szervezettel. Ez nem iszlamista milícia, nemzeti alapon szeretne tuareg államot Mali északi részén Azawad néven.
A másik tuareg szervezet az Ansar Dine Mohamed próféta törvényét akarja bevezetni mindenütt Maliban. Képviselői jelenleg Algírban tárgyalnak. Nemcsak az algériai kormány megbízottaival folytatnak eszmecserét, hanem a Mali kormány küldöttével is. Algériának kulcsszerepe lehetne a rendezésben, de Algír egyelőre nem támogatja a külföldi katonai intervenciót. Sejk Modibo Diarra, Mali miniszterelnöke viszont pontosan ezt kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától. Ha Algéria nem vesz részt a katonai akcióban, akkor csak 3300 külföldi katona támogatja majd Mali meglehetősen harcképtelen hadseregét. Szakértők szerint erősen kérdéses, hogy ilyen katonai erő elég lesz-e 5-6 ezer állig felfegyverzett, fanatikus iszlamista harcossal szemben Mali északi részének felszabadítására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez