Dogbo Blé Brunot pere- közelebb a megbékéléshez Elefántcsontparton?

Elefántcsontpart, Abidjan – Október 2-án, kedden végre elkezdődött a régóta várt tárgyalás, Dogbo Blé Brunot tábornok, az egykori Köztársasági Őrezred vezetője és Laurent Gbagbo egyik jobbkeze népirtás, gyilkosság, emberrablás és az állam biztonságának veszélyeztetése miatt került a bíróság elé négy társával együtt, bár mindenképpen ő a legjelentősebb személy ötük közül.

 

 A négy nappal Gbagbo bukása után, 2011. április 5.-én elfogott tábornokot első körben az abidjani Fellebbviteli Bíróságon azon gyilkosságok miatt kérik számon, amelyeket a 2010-2011-es választások utáni erőszakhullám során, Alassane Ouattarához hű katonák ellen követtek el, ezek közül a legjelentősebb a még Félix Houphouët-Boigny által kinevezett Wheat Dogbo tábornok meggyilkolása volt – a két tényleges gyilkos is ott ült a vádlottak padján, Brunot-t pedig mint felbújtót vádolták meg ebben az esetben.

Előzetesen az már megjósolható, hogy nem fogja megúszni egykönnyen, valószínűleg élete végig börtönben fog ülni az abidjani harcok során elkövetett borzalmak miatt, katonai és polgári bíróságon egyaránt felelnie kell tetteiért. Brunot és társai pere egyébként az első az országban a választások utáni, közel 3000 életet követelő harcokban való érintettség miatt és a következő napokban-hetekben további, nagyjából 40 különböző rangú katona fog a bíróság elé kerülni. Ami még érdekes Blé tábornok perével kapcsolatban, hogy annak a Robert Geui tábornoknak a 2002-es meggyilkolásával kapcsolatban is megvádolják bűnrészességgel, akit egy Gbagbo ellen végrehajtott sikertelen puccskísérlet napján gyilkoltak meg és amely nap Észak-Elefántcsontpart elszeparálódásának kezdetét is jelezte. 

Érdekes fényt kölcsönöz a most kezdődő tárgyalásoknak az elmúlt napokban-hetekben tapasztalt erőszakos cselekmények és támadások sorozata, augusztusban 10 katonát veszített el a hadsereg az agresszív akciók eredményeként, szeptemberben pedig a ghánai határon voltak halálos áldozatokat követelő összecsapások. Ami talán viszont aggályokat vethet fel, az a tény, hogy annak ellenére, hogy a választási erőszakhullám során Gbagbo-szimpatizánsok százait is meggyikolták, egyetlen ilyan esetben sem indult semmiféle vizsgálat és ezt az igazságügyi “leszámolási hadjáratot” még a nemzetközi közösség is megkérdőjelezte. A leginkább érintettek mindegyike egyébként komoly szankciókkal fog szembenézni, Laurent Gbagbo még mindig Hágában vár a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtt lezajló tárgyalására, felesége, Simone Elefántcsontparton van őrizetben, fia, Michel pedig Északkelet-Elefántcsontparton vár valamilyen előrelépésre ügyében, Laurent Akoun, az egykori kormánypárt, az Elefántcsontparti Népfront (FPI) egykori főtitkárát augusztus 26.-án vették őrizetbe, az ex-elnök egykori szóvivője Justin Kone Katina pedig szeptember 25.-e óta Ghánában vár kiadatására.

A fentiek ellenére a helyzet az országban még egyáltalán nem nevezhető stabilnak és a választási erőszak utórezgéseinek és hatásainak feldolgozása még bőven várat magára, az Alassane Ouattara által 1 éve létrehozott Elefántcsontparti Párbeszéd, Igazság és Megbékélés Bizottságának (CDTR) szerepe még nem tisztázódott, nem tiszta, hogy vizsgálódásaik mekkora intervallumra terjedjenek ki, kivel oszthatnak meg bizonyítékokat és egyáltalán, milyen eseteket vizsgáljanak.

Tehát annak ellenére, hogy közel 3000 ember életét veszítette a nem is olyan régen pusztító erőszak során, eddig összesen alig pár tucat egykori katona perében készült vádirat, de az ő esetükben is csak egy-két, nagy port kavart eset miatt emeltek vádat. És ahogy az Elefántcsontparti Emberjogi Liga vezetője, René Hokou Legré közleményében utalt rá még néhány napja, a jelenlegi és az eykori elnököt támogatók tábora között egyre feszültebb a helyzet, amelyet jelentősen súlyosbít a felfegyverzett katonák látványa az utcákon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez