Különbséget kell tenni a mali milíciák és a terroristák között Észak-Maliban!

Algéria, Mali – Ez Algéria álláspontja, melyet az ország afrikai ügyekkel foglalkozó minisztere fejtett ki a France 24 televíziónak. Abdelkader Messahel szerint rá kell venni az Ansar Dine és az MNLA milíciát, hogy szakítsanak meg mindenféle kapcsolatot a terroristákkal.

  “Mali területi egysége nem lehet vitakérdés, épp ezért a válság megoldásának kulcsa magában Maliban van!”- hangsúlyozta az algériai miniszter. Már a hatvanas évek óta vannak függetlenségi mozgalmak Mali északi részén, velük tárgyalni kell. Ami viszont a terrorista szervezeteket illeti, ezeket meg kell semmisíteni – ez Algéria álláspontja. Algéria és Mali között évek óta együttműködés van a terrorizmus ellenes harcban és ez ma is működik. Az algériai miniszter nemrég járt Maliban, ahol a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta. És persze azt, hogy meg kell erősíteni a mali hadsereget. Algéria ugyanis nem kíván katonákat küldeni Maliba.
  Mi lehet a megoldás? Az algériai miniszter nagy vitát javasol, melyen minden népcsoport képviselői részt vennének, melyek Mali északi részén élnek. Minden mali fegyveres mozgalomnak el kell határolnia magát a terrorizmustól, és akkor megkezdődhet a kibontakozás. Az algériai miniszter nemrég Franciaországban járt, és hamarosan az Egyesült Államokba utazik, hogy egyeztessen az amerikai diplomáciával a Szahel övezetről. Francois Hollande francia elnök hamarosan Algírba látogat, és akkor majd kiderül: mennyire képes együttműködni a két ország Mali válságának megoldásában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez