Sárközy az oka a líbiai káosznak?

Franciaország túllépte az ENSZ felhatalmazását, amikor hozzájárult Kadhafi megbuktatásához! Vajon nem azért akarta eltenni láb alól Sárközy elnök Líbia diktátorát, mert Kadhafi pénzelte az ő elnökválasztási kampányát 2007-ben? A francia parlamentnek ezt ki kell vizsgálnia!

Egy francia szocialista képviselő egyéni javaslata ez olyan időszakban, amikor a kormányzó szocialista párt népszerűsége a mélyponton Franciaországban. Francois Hollande elnököt mindössze a franciák 13%-a támogatja és 85%-nak az a véleménye, hogy nem látná őt szívesen elnökjelöltként 2017-ben. A jobboldali Nicolas Sárközy viszont jelentkezett: ő szívesen indulna. Csakhogy ő ellene rendőrség vizsgálat folyik: vajon kapott-e 5 millió eurót választási célokra Muammar Kadhafitól 2007-ben? Szaif Al Iszlam Kadhafi ezt állította, de bizonyítékkal nem szolgált. Most nem is tud, mert egy iszlamista milícia fogságában van. Kadhafi elnök mindenesetre felütötte vezéri sátrát Párizsban: az elnökké választott Sárközy nagy pompával fogadta őt.

Azután történhetett valami a kettejük kapcsolatában, ami miatt Sárközy szembefordult Kadhafival. Líbia diktatúra valószínűleg valami olyasmit kért amit Nicolas Sárközy nem akart megadni neki. Az eredmény: Franciaország elsőként állt Kadhafi ellenfelei mögé Líbiában. Pénzzel és fegyverekkel támogatta őket. Miután Bengázit elfoglalták Kadhafi ellenfelei, az iszlamista milíciák, Nicolas Sárközy odasietett és a helyi lakosság megtapsolta őt! Kadhafit néhány héttel később elevenen széttépte a tömeg Líbiában, rendszere megbukott és beköszöntött az anarchia kora.

2012.szeptember 11-én megölték az USA nagykövetét Bengáziban. Idén pedig a nyugati nagykövetségeknek el kellett hagyniuk Tripolit, ahol az iszlamista milíciák átvették a hatalmat. Franciaország hadügyminisztere megpendítette: külföldi katonai erővel kellene helyreállítani a rendet Líbiában ahol a káoszban egyre, erősödik a dzsihád irányzat és nő a terroristafenyegetés. Jean-Yves Le Drian francia szocialista hadügyminiszter kizárta, hogy Franciaország egyedül cselekedjen: szükség lenne az USA és az EU aktív részvételére. Tekintettel arra, hogy Obama elnököt jelenleg jobban érdekli a Kalifátus Irakban és Szíriában, az Európai Uniót pedig az ukrajnai válság, kevés esély van a közös katonai fellépésre Líbiában. Ahol három évvel Kadhafi bukása után teljes a káosz és ahol szeptember 11 közeledtével újabb terrorakcióktól tartanak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez