A Kadhafi-fit mindenki szívesen elítélné

Líbia, Tripoli – Szombatig győzködi a Nemzetközi Törvényszék főügyésze a líbiai vezetőket Szaif Kadahafi büntetőperéről. A mexikói Luis Moreno-Ocampo egyelőre annyit lát biztosnak, hogy a helyszíntől függetlenül Kadhafi ügye bíróságra kerül.

 

Szerdán érkezett és szombatig marad, tehát három nap alatt próbálja rávenni a Nemzetközi Bíróság főügyésze a líbiai hatóságokat, hogy működjenek együtt a Kadhafi-ügyben Hágával. Az első napi megbeszélések után Ocampo óvatosan csak annyit közölt, hogy vagy a Nemzetközi Bíróság, vagy a líbiai bíróság fog ítéletet mondani a háborús bűnökkel vádolt Szaif Kadhafi felett. Ehhez hozzátette, hogy a Nemzetközi Bíróság dönti majd el, hogy hol legyen a tárgyalás.

Líbia viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a saját törvényei szerint, hazájában tárgyalják a Kadhafi-fi ügyét, és líbiai bíróság szabja ki a büntetést. (A líbiai bíróság akár halálra is ítélheti, míg a Nemzetközi Büntetőbíróság legsúlyosabb ítélete az életfogytiglan lehet.) Tripoli eddig mindegyes kiadatási kérelemnek ellenállt, és gyakorlatilag megkérdőjelezi a hágai nemzetközi bíróság jogát arra, hogy ebben az ügyben eljárjon.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez