Árulás, kenőpénz, titkosszolgálati játszmák Szudánban

Dél-Szudán, Dzsuba- Az egyik befolyásos dél-szudáni lázadócsoport néhány vezetője azt állítja, hogy a nemrég függetlenné vált ország vezetése lefizette a parancsnokukat, aki cserébe békét kötött a kormánnyal. A parancsnok szóvivője visszautasította a vádakat és azt mondta, az észak-szudáni titkosszolgálatok akarják destabilizálni a helyzetet Délen.

Ki mond igazat, ki hazudik?- erre a kérdésre ma még nehéz válaszolni Dél-Szudánban. Az mindenesetre ténynek látszik, hogy a dél-szudáni lázadók egyik legismertebb parancsnoka, Peter Gadet Nairobiban titkos tárgyalásokat folytatott a déli kormány tisztségviselőivel. A megbeszéléseken megállapodás született arról, hogy a lázadóvezér tűzszünetet köt a kabinettel, cserébe pedig büntetlenséget kap az ország elnökétől, Salva Kiir-től. Peter Gadet a héten visszatérhetett Dzsubába.

Itt kezdődtek a bonyodalmak. A Gadet által vezetett Dél-Szudáni Felszabadítási Mozgalom parancsnoksága nevében hat vezető közös nyilatkozatot adott ki, amelyben azt írják, hogy a békemegállapodás érvénytelen, mert tudomásuk szerint Peter Gadet 3 millió amerikai dollárt kapott a Nairobiban tartott titkos tárgyalásokon a kormánytól, ezt követően ajánlott tűzszünetet. A pénzt azért kapta, mert segített megakadályozni az elnök elmozdítását célzó puccskísérletet. Az aláírók azt is közölték, hogy a Mozgalom továbbra is készen áll a harcra, jól szervezett, 780 tisztje és 5 000 fegyverese van.

Peter Gadet szóvivője visszautasította a vádakat, és azt mondta, az aláíróknak semmi közük a Mozgalomhoz. Annál több közük lehet viszont az észak-szudáni titkosszolgálatokhoz, amelyek mindent elkövetnek azért, hogy destabilizálják a helyzetet a nemrégiben függetlenné vált déli országrészben. A vádak nem újkeletűek, de az északiak mindig cáfolták, hogy déli lázadó csoportokat támogatnának.

(Visited 1 times, 1 visits today)