Politikai tűzoltás Tunéziában

Tunézia, Tunisz – Új munkalehetőségek ígéretével akarja megfékezni a további tüntetéseket a tunéziai államfő. Ben Ali 2012-ig 300 ezer új munkahelyet ígért, no meg rendet. Az ország minden középiskolájában és egyetemén felfüggesztették a tanítást és a vizsgaidőszakot további rendelkezésig. Tunéziában december közepe óta egyre hevesebbek a tüntetések a munkanélküliség ellen.
Másodszor szólalt meg a tunéziai köztársasági elnök a december közepe óta tartó zavargások miatt a nyilvánosság előtt. Zine el Abidine Ben Ali az állami televízióban elmondott beszédében azt mondta, hogy 2012 végéig 300 ezer munkahelyet teremtenek az országban. Szerinte ezzel a munkanélküliek nagy többsége munkához juthat. Arról azonban nem szóltak a hírek, hogy mely szektorokban nyílnának meg ezek a munkalehetőségek. Tunéziában az állástalanok csaknem fele diplomás. Mindenesetre a Nemzetközi Valutaalap tavaly őszi előrejelzése szerint Tunéziában az idén 4,8 százalékos gazdasági növekedés mellett a munkanélküliség 0,1 százalékponttal, 13,1 százalékra csökken.
A televíziós nyilatkozatában Ben Ali köztársasági elnök a tüntetéseket kísérő zavargásokat „megbocsáthatatlan terror cselekményeknek” titulálta. A tunéziai tiltakozó megmozdulások tavaly decemberben kezdődtek Az elmúlt hétvégén kormányzati források szerint 14, ellenzékiek szerint 20, az Amnesty International tudomása szerint viszont 23 civil halottja volt a zavargásoknak.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez