Iszlamisták, liberálisok egy szekéren – koalíciós kormány készül Líbiában

Líbia, Tripoli – Koalíciós kormányt alakítana az új megválasztott miniszterelnök. Ali Zeidan benyújtotta a tervezett kormány névsorát, amelyről a parlament dönt. Zeidan elődjénak azért kellett távoznia, mert a törvényhozás nem fogadta el az általa javasolt kabinetet.

 Liberális iszlamista koalíció alakulhat Tripoliban. Az új miniszterelnök leendő kormányának tagjait a választásokon a pártok versenyét megnyerő, rendkívül sokszínű és liberálisnak tekinthető Nemzeti Erők Szövetsége, és a második helyezett, a Muzulmán Testvériség líbiai szárnyának, az Igazság és Építkezés pártjának a politikusaiból jelöli.

A kormány névsor elfogadásához a 200 tagú törvényhozás többségének egyetértése kell. A parlamentben a legnagyobb erőt a független képviselők 120 fős tábora jelenti. Rajtuk múlik, hogy lesz-e kormány a névsorból.

Zeidan elődjét, Musztafa Abusagurt  a függetlenek kényszerítették lemondásra, miután egyetlen, a tárcák elosztására vonatkozó javaslatát sem szavazták meg. Abusagur mindössze 25 napig volt megválasztott kormányfő.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez