Karácsonyi „ajándék”-nak szánja a melegeket sújtó törvényt az ugandai parlament elnöke

Uganda, Kampala – “Uganda népe ezt várja tőlünk és meg is kapja, mint ajándékot a karácsonyfa alá!”- jelentette ki Rebecca Kadaga asszony, a parlament elnöke. Obama amerikai elnök elítélte a törvényt és jelezte, hogy emiatt leállíthatja a segélyeket.

Ugyanerre hívta fel a figyelmet Kanada külügyminisztere is egy nemzetközi tanácskozáson.”Mi nem vagyunk gyarmat!”- válaszolta erre a parlament elnökasszonya Ugandában.
A homoszexualitás már most is bűnténynek számít Ugandában, de az új törvény szigorítja a korábbi előírásokat. Akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kiszabhat a bíró. Ezenkívül büntethető lesz az is, ha valaki kiáll a homoszexuális jogokért. 38 nem kormányzati szervezetet fenyeget emiatt a betiltás veszélye Ugandában. 2009 óta folyik a parlamenti vita erről az új törvényről, amely eredetileg még halálbüntetést is előirányzott arra az esetre, ha az egyik résztvevő fél kiskorú lenne. A nyugati országok jelezték, hogy amennyiben Uganda elfogadja az új törvényt, akkor számolnia kell azzal, hogy csökkentik a segélyprogramokat.
Uganda és a nyugati hatalmak viszonya azt követően vált feszülté, hogy az ENSZ egy jelentése azzal vádolta meg Ugandát, hogy beavatkozik a polgárháborúba Kongó keleti részén. Ezt követően az ugandai kormányzat közölte, hogy fontolóra veszi csapatai visszahívását Szomáliából. Uganda katonáinak ott igen fontos szerep jut a rendfenntartásban, kivonulásuk a stabilitást veszélyeztetné. Szomália stabilitása viszont igen fontos az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek, de katonákat nem kívánnak oda küldeni. Uganda ezzel és a homoszexuálisokat sújtó törvénnyel nyíltan zsarolja Washingtont, hogy kedvező pozíciókat érjen el a titkos tárgyalásokon, melyek állítólag szép csendben már meg is kezdődtek New Yorkban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez