Újra öl az Ebola Ugandában – ne együnk a döglött majom húsából!

Uganda, Kampala – Ezt az ország egészségügyi minisztere személyesen közölte: két ember halálát biztos, hogy az Ebola vírus okozta a főváros, Kampala közelében. Egy harmadik halottról is gyanítják, hogy az Ebola áldozata lett a térségben, de őt már eltemették anélkül, hogy mintát vettek volna testéből.

Az Ebola belső vérzéseket okoz, és lefolyása általában halálos. Aki megkapja a betegséget az 90%-os eséllyel meghal. Ellenszer nincs, az orvosok csak antibiotikumokat és erősítő szereket adnak, hogy növeljék a szervezet ellenállását az Ebola vírussal szemben.
A miniszter asszony közölte azt is, hogy öt embert, akik az utóbbi időben érintkezhettek az áldozatokkal, orvosok figyelik, elkülönítették őket a lakosságtól. Gyógyítani nem lehet, de megelőzni könnyű !- állította a miniszter asszony, aki azt tanácsolta honfitársainak:
1. Ne vegyenek részt rendezvényeken, ahol sokan vannak, még temetéseken se!
2. Temessék el azonnal az áldozatokat!
3. A betegekkel ne érintkezzenek közvetlenül, viseljenek maszkot és kesztyűt!
4. Fertőtlenítsék a betegek ruháját és ágyneműjét!
5. Ne egyenek döglött állatokat, főként a döglött majomtól óvakodjanak!

Az elmúlt 12 évben gyakran jeleztek Ebola megbetegedést Ugandából, de nagyobb járvány nem alakult ki. Legutóbb júliusban volt Ebola halál, akkor 17- en haltak meg Uganda nyugati részén. Azóta az Orvosok Határok Nélkül mozgalom szerint nem volt újabb megbetegedés, egészen mostanáig, amikor két ember meghalt Ebola vírusfertőzés következtében Ugandában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez