Fontmilliókat bukott Ruanda a kongói lázadók támogatása miatt

Nagy Britannia, Ruanda – London nem utalja ki azt a 21 millió fontot Ruandának, amely már szerepel a költségvetésben. Az illetékes miniszter szerint az ENSZ jelentése egyértelműen megállapította Ruanda felelősségét az M23 lázadó mozgalom támogatásában.

Nagy Britannia még szeptemberben is átutalt 16 millió fontot Ruandának, bár már akkor is köztudott volt, hogy az M23 szervezet és a ruandai kormány között szoros kapcsolat van. Az ENSZ jelentése egyenesen azt állította, hogy az M23 katonai parancsnoka nem más, mint Ruanda hadügyminisztere.
    Az M23 elfoglalta időközben Goma városát és csak a kampalai csúcstalálkozó nyomására vonul ki onnan. Az M23 harcosai csaknem mind a tutszi törzshöz tartoznak. Ruandában is a tutszi törzs vezetői vannak hatalmon. Nagy Britannia a ruandai segély leállítása mellett azt is közölte, hogy 18 millió fontos humanitárius támogatást nyújt Kongónak. Erre szükség is lesz, hiszen több mint félmillió ember kényszerült lakóhelye elhagyására a harcok miatt Észak-Kivu tartományban, Kongó keleti részén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez