Dalolva búcsúztak Goma városától a lázadók

Kongó, Goma – Az M23 lázadó szervezet utolsó csapatai is elhagyták Észak-Kivu tartomány fővárosát, melyet 11 napig tartottak megszállva. Az utolsó egységek harci dalokat énekeltek, miközben teherautóik kigördültek a városból.

A kivonulásra a kampalai egyezmény keretében került sor. Kampalában Uganda, Ruanda és Kongó együttesen állapodott meg az M23-mas gerillaszervezettel Goma feladásáról.

Egy ENSZ jelentés azt állította, hogy Ruanda és Uganda támogatja az M23 mozgalmat. A lázadó hadsereg katonái többnyire a tutszi törzsekhez tartoznak éppúgy, mint Ruanda vezetői. Ruandától az Európai Unió több tagállama megvonta a segélyt az M23 gerillamozgalom támogatása miatt.
Gomában a gerillák távozását mélységes megkönnyebbülés fogadta, hiszen az M23 harcosai gátlástalanul fosztogatták a polgári lakosságot. Hajón visszaérkeztek Kongó rendőrei Észak-Kivu fővárosába. A harcok sok családot menekülésre késztettek. Az ENSZ felmérése szerint több mint félmillió ember kényszerült lakóhelye elhagyására a harcok miatt Kongó keleti részén, ahol a Reuters tudósítójának jelentése szerint az M23 alakulatai elhagyták Goma városát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez