Afrika kirablása – Kofi Annan drámai jelentése az ásványkincs vagyon elherdálásáról

Afrika, Egyesült Államok – A Kongói DK-ban az egyhatodáért adták el a bányatársaságok részvényeit 2010 és 2012 között!- állítja a jelentés, melyet pénteken ismertet az ENSZ volt főtitkára a Világgazdasági Fórumon Fokvárosban. A londoni Financial Times megszerzett egy példányt és mindjárt címlapra tette Afrika kirablását.

A jelentés különösen határozottan bírálja az Eurosian Natural Resources Company-t, amely kulcsszerepet játszott az imént említett kongói bányaügyekben. A Kongói DK 1,36 milliárd dollárt veszített a számára előnytelen üzleteken, melyeken nyilván sokan meggazdagodtak a helyi vezetők közül. Ebből az 1,36 milliárd dollárból 725 millió dollár az ENRC részesedése. A londoni tőzsdén jegyzett cég ellen vizsgálat folyik. Elnöke egy hónapja lemondott. A három kazah kisebbségi tulajdonos közölte, hogy megállapodtak Kazahsztán kormányával, amely felvásárolja a céget és egyúttal kivezeti azt a londoni tőzsdéről. Ily módon megszűnne az ellenőrzés a cég felett, amely Afrikában és Ázsiában egyre nagyobb szerepet játszik a nyersanyag lelőhelyek kiaknázásában. Természetesen a cég terjeszkedik Amerikában és Ausztráliában is, ahol a rézbányászatban érdekelt.

Kofi Annan jelentése abban különbözik a korábbi hasonló leleplező dokumentumoktól, hogy számokat és neveket is tartalmaz. Vagyis ennek alapján a rendőrség akár nyomozást is indíthat. Az ENRC esetében ez már meg is indult. A cég vezérkara összeveszett azzal a jogi irodával, mely eddig az ügyeiket intézte. Bosszúból a jogi iroda feljelentette őket a Scotland Yardon, ahol meg is kezdték a nyomozást. Erre válaszul döntöttek úgy a kazah kisebbségi tulajdonosok, hogy a kazah kormány támogatásával kivezetik az ENRC-t a londoni tőzsdéről és olyan helyet keresnek, ahol nemigen tesznek fel kérdéseket arról, hogy vajon hogy is szerzett ilyen olcsón bányászati koncessziókat a cég Afrikában?!…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez