Megbékélési gesztus – szabadlábon Gbagbo bizalmasai

Elefántcsontpart, Abidzsán – Ideiglenesen szabadlábra helyezik Laurent Gbagbo több közeli munkatárást, bizalmasát. Összesen hét emberről van szó, közöttük szerepel Gbagbo utolsó kormányfője is.

A volt miniszterelnök mellett egykori miniszterek, két Gbagbo párti napilap kiadója, a volt államfő szárnysegédje, egy üzletember és egy milícia vezetője is szerepel a listán. Az ország több börtönéből szállították őket Abdizsánba, ahol szabadon engedték őket. Az ügyészség szerint semmi rendkívüli nincs a szabadlábra helyezésben. Az ügyvédek indítványozták és a bíróság jóváhagyta a kérést.

Az egykori prominensek kiengedése azonban kétségtelenül lehet egy taktikai lépés is Alassane Ouattara részéről. Az utóbbi időben több olyan gesztust is tett, amely előmozdíthatja az országban a megbékélést.A Gbagbo párt vezetői üdvözölték a szabadlábra helyezéseket, és értékelik az elnöki gesztust, de hozzáfűzik, hogy igazi megbékélés csak akkor jön el az országban, ha Laurent Gbagbo is szabad lesz. Ő viszont már Hágában van, a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt kell felelnie.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez