Zsoldosok bosszúja Elefántcsontparton

Elefántcsontpart, Abidzsán – Harcok robbantak ki Elefántcsontpart dél-nyugati régiójában. A védelmi minisztérium azt jelentette, hogy a hadsereg katonái libériai zsoldosokkal csaptak össze. A harcokban legalább 20-an haltak meg, főleg gyerekek és nők.

 

 Az elefántcsontparti vezetés csak most adott hírt arról, hogy harcok robbantak ki az országban pénteken. Az összecsapások Ziriglo település közelében voltak. Az elefántcsontparti kormány azt közölte, hogy libériai zsoldosok támadtak a falura, legalább 13 civillel végeztek. Az elefántcsontparti hadsereg katonái üldözőbe vették a támadókat, akik közül néhányat sikerült megölniük. Az országban állomásozó ENSZ békefenntartók légi felderítést biztosították a hadseregnek, hogy mielőbb elfohják a támadókat.

 

A libériai zsoldosok az elefántcsontparti politikai krízis idején Laurent Gbagbo szolgálatában álltak, de miután Ouattara csapatai elfogták Gbagbót, a bérkatonák visszatértek hazájukba. Számos fegyvert és egyéb katonai felszerelést magukkal vittek. Elefántcsontpart nyugati régiójában jelenleg is feszült a helyzet. A szomszédos Libériából gyakran csapnak át a zsoldosok fosztogatni és rabolni. A két ország nem tudja megfelelően biztosítani a határokat a kedvezőtlen terepviszonyok miatt. Az esőerdővel borított határszakasz a zsoldosoknak kedvez, akik könnyen el tudnak rejtőzni. Libériában is feszült a helyzet a zsoldosok miatt. Az országban egy hónap múlva választásokat tartanak és sokan attól félnek, hogy a gazdátlan fegyveresek a rend megzavarására készülnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez