Kalózok kontra iszlamisták Szomáliában

Miért szűnt meg a kalózkodás Afrika szarva körül? Mert a nagyhatalmak kis flottákat küldtek a helyszínre? Nem! Az iszlamista Al Sabab szigorú törvényei tették lehetetlenné a kalózok életét…


Phillips kapitány kalandjai Tom Hanks-szel a főszerepben szép hollywoodi siker volt, de a valóság az egészen más! A New York Times szakértője szerint a nyugati beavatkozás csak ártalmas volt Szomáliában, melynek bonyolult belső erőviszonyait nem ismeri és nem is érti a világ. Miért erősödött meg az Al Shabab, amely az Al Kaida észak-kelet afrikai szárnya lett, és véres terrorakciót hajtott végre nemrég Szomáliában? Mert 2006-ban Etiópia- Bush elnök biztatására- bevonult Szomáliába. Ott épp mérsékelt muzulmán vezetés volt hatalmon, az szétesett, és megerősödtek a szélsőségesek vagyis jött az Al Shabab és vele az Al Kaida. És ezzel bealkonyult a kalózoknak!

Miért? Mert a kikötőkben a sariat kezdték alkalmazni, és szigorúan büntetették a kalózkodást! Kevesen akarták elveszíteni a kezüket vagy a lábukat csak azért, mert kalóz hajón szolgáltak vagy épp orvgazdák voltak! A kalózok megtért bűnösök lettek! De megváltozott a helyzet: 2011-ben bevonultak Szomáliába a kenyai és az etióp csapatok. Az Afrikai Egységszervezet kérte fel őket erre, minden nagyhatalom támogatta az akciót. Az Al Shabab kiszorult a városokból.

Csökkent a terror? Épp ellenkezőleg! Az Al Shabab kiterjesztette az akciórádiuszát egész észak-kelet Afrikára! A szomáliai kikötők fölött viszont elveszítette az ellenőrzést. Ki ellenőrzi most a kalóz kikötőket? Senki! Fennáll tehát a veszély, hogy a kalózkodás újra kezdődik hiszen megélhetési lehetőség továbbra se nagyon van Szomáliában. Ha nincs kontroll, akkor újra indulhat a kalózkodás Afrika szarva körül- állítja a New York Times szakértője.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez