Vérzéses lázban halt meg egy férfi Ugandában

A 30 éves férfi szeptember 28-án halt meg egy fővárosi kórházban, ahol radiológusként dolgozott.

A 30 éves férfi tünetei 10 nap után jelentkeztek. Először fejfájásra és hasi fájdalmakra panaszkodott, ezt követően véreset hányt és súlyos hasmenése volt. Az ugandai egészségügyi hatóságok elővigyázatosságból 80 embert helyeztek karanténba, köztük 60 egészségügyi dolgozót és az elhunyt férfi testvérét, akinél nemrég hasonló tünetek jelentkeztek. Az elkülönített személyeket folyamatosan megfigyelés alatt tartják.

A Marburg-vírus ugyanabba a rendszertani családba tartozik, mint az Ebola, lappangási ideje azonban jóval rövidebb. Az első tünetek rendszerint 10-14 nap után észlelhetőek, míg az Ebola-vírusnál ez eltarthat 20 napig is. A Marburg-vírus ellen még nem sikerült kifejleszteni hatékony védőoltást és kezelést. A halálozási aránya ezért 80% körüli. Ha viszont valakinél még időben észlelik a betegséget, akkor szupportív kezelésekkel meg lehet menteni az életét.

A vírus a németországi Marburg városáról kapta a nevét, ahol az első járvány kitörést idézte elő, még 1967-ben. A halálos vírust a Közép-afrikai Köztársaságból származó majmok hurcolták be, amelyeket kísérleti célokra importáltak Németországba. A legsúlyosabb járvány 2004 és 2005 között volt Angolában, Dél-Afrikában és Kongóban. Akkor 355-en haltak meg a vírustól. Ugandában 2000-ben okozott járványt, akkor 425-en betegedtek meg. A fertőzöttek fele pedig belehalt a vírus által kiváltott vérzéses lázba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez