Sörfőzde a mecsetek árnyékában

Fegyverrel tilos a bemenet!- ez a felirat díszeleg a Heineken Sörfőzde kapuján Hararban, melynek híres városkapuja ott díszeleg a sörös palackokon is. Harar az iszlám szent városa ahonnan a Balkezes Ahmed egész Észak-Kelet Afrikát igazgatta a XVI-ik században.

Etiópia keresztény ország jelentős muzulmán kisebbséggel. A sör tehát a többség számára megengedett ital, a muzulmánok a khatot rágják. Ez a kábítószer egész Észak-Kelet Afrikában és az Arab félszigeten is honos. Rimbaud a jeles francia költő is kipróbálta, állítólag amikor fegyvercsempészként itt tengette napjait. Igaz, hogy ő nem sört, hanem abszintot ivott…

A sör újabb lelemény Etiópiában ahol a kormány kezdte meg a sörfőzést. De azután rájött arra, hogy neki talán nem ez a dolga és szépen eladta a sörfőzdét Hararban a Heinekennek. A világcég Addisz Abebaban a fővárosban is létesített egy sörfőzdét, hogy a növekvő igényeknek megfeleljen. Persze Etiópia szegény ország, a sörfogyasztás csak az egyharmada Kenyának, holott a lakosság létszáma jóval nagyobb. Mire számít mégis a Heineken? Arra, hogy Etiópia Afrika egyik kis tigrise lehet! Addisz Abeba ipari parkjaiban ott vannak a világcégek: a Unilever, a Glaxosmithandkline, és persze a kínaiak, akik Etiópia legfontosabb gazdasági partnerei.

Az ott dolgozókra számít a Heineken, nekik főzik a sört Hararban, az iszlám szent városában. Nem zavarja ez az imámokat, hiszen Mohamed próféta tiltja az alkohol fogyasztását? Békében megférnek a Heineken Sörfőzdével, amely sok embernek ad munkát, köztük hithű muzulmánoknak is. A próféta különben a kábítószer fogyasztását is tiltja, de a khatot mindenki rágja még az imámok is! Hararban tehát teljes a vallási béke miközben a szomszédos Szomáliában és Kenyában gyilkol az Al Shabab! Az iszlamista milícia támad mindent, ami a nyugati civilizációhoz kötődik: Nairobiban Afrika legnagyobb bevásárló központját foglalták el: 67 ember maradt a romok alatt! Kenyát azért támadja az Al Shabab, mert kenyai csapatok vonultak be az Afrikai Egységszervezet kérésére Szomáliába és ott kiszorították az iszlamista milíciákat a városokból. Etióp csapatok is támogatták ebben Kenyát, de Etiópia időközben kivonta katonáit Szomáliából. Félni persze azért Etiópiában is félnek az iszlamista erőszaktól. Különben miért írnák ki a Heineken Sörfőzde kapujára a szent városban Hararban, hogy fegyverrel tilos a belépés!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez