Súlyos büntetések algériai dinár hamisítása miatt Franciaországban

Algéria, Franciaország –  51 millió hamis algériai dinárt találtak a francia vámosok egy rutinellenőrzés során a marseille-i repülőtéren. Megkezdődött a nyomozás és kiderült, hogy a rekord összegű pénzhamisítás összefügg egy korábbi bűnténnyel: 2002-ben Marseille-ben banditák megszereztek olyan mintákat, melyeket Algéria Nemzeti Bankjának szántak. A minták egy részét később a nápolyi maffiánál találták meg.

A francia hatóságok kérték a fő maffiózó kiadatását az olasz államtól, de nem kapták meg. Így most Soddu hiába kapott 10 éves börtönbüntetést, csak távollétében ítélhették el. A másik 13 pénzhamisító viszont jelen volt a lyoni bíróság előtt: még egy maffiózó kapott 10 év börtönt, a többiek valamivel kevesebbet. A legkisebb büntetés is négy év börtön volt.

Az ügyész hangsúlyozta, hogy ez volt eddig a legnagyobb ilyen pénzhamisítási ügy Franciaországban, ezért példás büntetést kért. Annál is inkább, mert egy külföldi állam, jelen esetben Algéria volt érintett az ügyben. Az ügyész azt is elmondta, hogy az elrabolt minták csak egy része került elő, amikor rajtaütést hajtott végre a rendőrség a nápolyi maffia pénzhamisító üzemén. Így a jövőben is fennáll annak veszélye, hogy nagy mennyiségben hamisítsák Algéria fizető eszközét, a dinárt, amelyből a most elítélt maffiózók 51 milliót állítottak elő Franciaországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez