Nem lesz egységkormány – a lázadók nemet mondtak Bozize elnök ajánlatára

Közép-afrikai Köztársaság, Bangui – „Nem hiszünk Bozize elnök ígéretében” – mondta Eric Massi, a Seleka koalíció szóvivője a BBC-nek. A szóvivő ráadásul azzal vádolta meg a központi vezetéshez hű biztonsági erőket, hogy üldözik, bántalmazzák a Seleka koalícióval szimpatizáló népcsoportok tagjait a fővárosban.

 

A kormány visszautasította a vádakat. A lázadók szóvivője közben azt sürgette, hogy az Afrikai Unió küldjön békefenntartókat Banguiba, a fővárosban élő „északiak” védelmére. Ha ez nem történik meg, akkor a Seleka koalíció fogja megvédeni őket. A szóvivő információi szerint körülbelül 400 ember „tűnt el” tisztázatlan körülmények között az elmúlt hetekben.

Az Afrikai Unió közben figyelmeztette a Seleka koalíciót, büntető intézkedésekre kell számítanai a szervezet részéről, ha erőszakkal átveszi a hatalmat az országban. Az Afrikai Unió vezetője közvetíteni próbál, nemrég Bozize elnökkel is találkozott. Bozize a találkozó után tárgyalásokat ajánlott a lázadóknak, közölte, hogy kész nemzeti egységkormányt alakítani az ellene forduló politikai erők képviselőinek bevonásával, sőt, azt is megígérte, hogy 2016-ban, mandátuma végeztével végleg elköszön a politizálástól. A Közép-afrikai Gazdasági Közösség tagállamai is azon vannak, hogy a szembenálló feleket tárgyalóasztalhoz ültessék. A béketárgyalásokat elméletileg a gaboni fővárosban rendeznék meg, de időpont még nincs.  A Közép-afrikai Multinacionális Erők (Formac) közben további katonákat küldött az országba, az egységek a hétvégén érkeztek meg. Franciaország pedig több mint 100 különlegesen kiképzett katonát küldött az országba, az ott élő francia és uniós polgárok védelmére. És éppen ez a lényeg. Párizs ugyanis arra továbbra sem hajlandó, hogy katonailag kisegítse a központi vezetést, pedig Bozize elnök ezt szeretné. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez