Polgármester verve jó?!

A rendőrség könnygáz gránátot dobott a kocsijába, majd kirángatta onnan és agyba-főbe verte! Ezt állítja Kampala polgármestere, aki Uganda elnökének ellenlábasa.

Erias Lukawago polgármestert beidézték a bíróságra, ahol hatalommal való visszaéléssel vádolják. Rendőrök kísérték a főváros polgármesterének autóját, amikor valaki könnygáz gránátot dobott a kocsiba.”Majd megfulladtam. A tüdőm tele lett gázzal. Magas a vérnyomásom. Rosszul lettem. A rendőrök kirángattak a kocsiból és elagyabugyáltak. Igen durvák voltak! Próbáltam beszélni velük, de hiába!”- mondta a polgármester a BBC-nek.

Amint hírül vette a főváros polgármesterének elagyabugyálását, az ellenzék vezére tiltakozó tüntetést szervezett. A rendőrség szétverte a tüntetést, gumilövedékeket is használt. Az ellenzék vezérét őrizetbe vették.
Ugandában igen feszült a helyzet, mert a külföldi szponzorok lopással vádolják a kormányt és ezért csökkentették a segélyek összegét. Emiatt a kormány tranzakciós adó kivetéséről döntött. Ez érintené a mobiltelefonos átutalásokat is, pedig ez a szegény emberek leggyakrabban használt pénzügyi művelete. Az ellenzék szerint a kormánynak új adó kivetése helyett le kellene mondania.

 

A miniszterelnök, akinek az irodájában történt a lopás, nem tagadja az ügyet: néhány munkatársa a saját számlájára utalta át az Uganda számára érkezett segélyt! A miniszterelnök viszont közölte: az ügyet kivizsgálták, a tolvaj munkatársakat kirúgták. Ő személy szerint nem vett fel egy centet sem. Ráadásul a tolvaj munkatársak visszafizették a lopott pénzt az államkincstárnak Ugandában, ahol mind feszültebb a hatalom és az ellenzék viszonya: a főváros ellenzéki polgármesterét a hírek szerint agyba-főbe verték az elnök rendőrei …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez