Átszabott választókerületi határok – törzsi harcok Kenyában

Kenya, Nairobi – Tíz halottja van a legutóbbi törzsi összecsapásoknak az ország dél-keleti részén, a Tana folyó torkolatvidékén. Az augusztus óta tartó törzsi villongásokban már legalább 150-en haltak meg.

Az Orma és Pokomo törzsek között szerdán kapott ismét lángra a gyűlölet. A két nap alatt csaknem húszan vesztették életüket az összecsapásokban. Az állattartással, illetve földműveléssel foglalkozó két törzsre korábban is jellemző volt, hogy birokra keltek egy-egy legelőért, vagy itató helyért. Ám a mostani összecsapások a korábbiaknál sokkal véresebbek, ezért sokak szerint most nem a szokásos okok állhatnak a háttérben. Egyes megfigyelők szerint a mostani erőszakos akciók mögött a választási körzethatárok módosítása áll. Az idén tavasszal esedékes voksolás előtt ugyanis átszabták a választókörzetek határait, ami felborította a kényes politikai-etnikai arányokat.

A helyszínre vezényelt mintegy ezer különlegesen képzett rendőr csak ideiglenesen tudja a nyugalmat garantálni. Félő, hogy a 2007-es választások után az idei tavaszi voksolás is véres etnikai konfliktushoz vezethet.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez