Civileket sújtó megtorlások Zimbabwéban

Zimbabwe, Harare – Január 18-án ötvenhat zimbabwei civil szervezet nyilatkozatot adott ki arról, hogy elítélje és felhívja a figyelmet a kormány civil szervezeteket fenyegető és megfélemlítő politikájára. A zimbabwei civil szervezetek a Zimbabwe Európa Hálózaton keresztül az Afrikai-Magyar Egyesületet is kérték, akciójukat segítse a petíció aláírásával. Szilasi Ildikó Hermina és Buda Gergely írása.

A közlemény szerint az állami szervek tevékenysége negatív hatással van a demokratikus és választói mozgástérre, mivel a jelenlegi szabályozás szerint bármilyen civil szervezet, ami választási ügyekbe involválódik, bűntethető és jogilag támadható.

A nyilatkozat aktualitását többek között az adja, hogy az ország éppen a 2013-as választásokra és egy alkotmányos népszavazásra készül. A választások közeledtével a politikai erőszak fokozódik, a gyanakvó kormányt több emberi jogokkal foglalkozó zimbabwei civil szervezet munkáját leállította és elszaporodtak a bebörtönzések, letartóztatások is. A kiáltvány szerint a kormány már jó ideje félrevezeti a közvéleményt, megbélyegzi a civil szervezetek munkáját azzal, hogy tevékenységüket a hazafiassággal szembemenőnek állítja be. Több vádeljárás és megfélemlítés is zajlik, arra hivatkozva, hogy a civil szervezetek nem küldetésüknek megfelelően végzik a dolgukat.

A ZANU-PF (Zimbabwe Afrikai Nemzeti Unió – Hazafias Front) kormánypárt decemberi konferenciáján kiadott határozat alapján a kormányzat megtévedt NGO-król ír, akik megbizatásuk határain túllépve működnek. A nyilatkozó civil szervezetek szerint a kormányzat minden eszközzel próbálja visszaállítani az elnyomás és megfélemlítés szigetét az egyre inkább demokratikus dél-afrikai térség tengerében.

A közleményt kiadó több tucat zimbabwei szervezet kiadói követelik, hogy a kormányzati tisztviselők haladéktalanul szüntessék be az országszerte folyó támadást a civil szervezetek ellen, hogy a kormány azonnal tegyen lépéseket a civil és emberi jogi szervezetek védelme érdekében és, hogy a rendvédelmi és igazságügyi szervek pártsemlegesen járjanak el.

Emellett kérik a regionális és nemzetközi közösség mindennemű támogatását az igazság, szabadság és demokratizálódás iránt folytatott küzdelmükben és, hogy szolidarításukat fejezzék ki a nagykövetségek és a külügyminisztériumok előtti tüntetésekkel. Továbbá követelik, hogy a politikai vezetők tárgyaljanak velük a fenti sérelmekről, illetve, hogy az ügy megoldásába mindenképpen vonják be az Afrikai Uniót és a Dél-Afrikai Fejlesztési Közösséget, akik már korábban kötelezték a kormányt a civil szervezetek tevékenységének védelmére és tiszteletben tartására.    

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez