Sakk! Matt? – a szovjet módszert honosítaná egy marokkói sakkmester

Marokkó, Rabat – Eszük lenne hozzá, de mégsem elég népszerű a marokkói fiatalok között a sakk, mondja a IV. Marokkói nemzetközi rapid sakk maraton egyik szervezője. Juszef Iraqui szerint az a baj, hogy az emberek keveset tudnak erről a sportról, amit jól jellemez, hogy az ország egyetlen nagymestere2009 óta francia színekben versenyez.

Hiába van ötven sakk egyesület és viseli a királyi nevet a szövetség, nem túl ismert sportág a sakk a királyságban. Pedig Iraqui szerint akár tucatjával adhatnák a nagymestereket a sakk világának. A rapid maraton szervezője a nagyapjától tanulta meg a lépéseket egészen kisgyerek korában. Most azt mondja, ezt a fogékony korszakot kellene kihasználni. A marokkói gyerekek elemző és matematikai képességei nemzetközi összevetésben is erősek, mégsem ismerkednek a sakkal.

Iraqui azt szeretné elérni a média figyelmével, hogy az iskolában induljanak sakk szakkörök. A korai fejlesztésben ugyanis sokat segíthet ez az ősi sportág. Erősíti a mentális képességeket és növeli a koncentrációt. Iraqui távoli álma, hogy Marokkóban is úgy oktassák az iskolában a sakkot, ahogy azt annak idején a Szovjetunióban csinálták.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez