Lerombolták a Büszke afrikai nőt – kultúrharc benini módra

Benin, Cotonou – Leromboltak egy hatalmas köztéri festményt a kulturális miniszter parancsára. A képet egy dél-afrikai művész és hat benini alkotótársa készítette, egy sorozat részeként, amely a rabszolgaság és az afrikai tömeggyilkosságok áldozatainak akar emléket állítani.

Mindössze pár perc kellett a buldózereknek, hogy Bruce Clark Büszke afrikai nő című képét lerombolják. Az alkotás, amelyet hat benini művésszel együtt készített, az ouidahi tengerparton állt, nem messze a Porte de non-retour (nincs visszatérés) kapujától. Bruce Clark, aki korábban az apartheid elleni küzdelemben szerzett magának hírnevet, most főleg Ruandában és Beninben dolgozik, ahol nagyszabású tervei vannak, hogy emléket állítson a rabszolgaság a és a népirtások áldozatainak. Ezek hatalmas szabadtéri freskók, amelyeken kiegyenesedett derékkal álló afrikaiakat ábrázol.

A képének lerombolását az alkotó ugyanolyan barbár cselekedetnek minősítette, mint a radikális muzulmánok timbuktui mauzólem rombolásait.Az ügy érdekessége, hogy a buldózerek még január 15-én ledöntötték a képet, de hivatalosan csak egy nappal később értesítették erről az alkotást felügyelő alapítványt. A művész szerint a miniszter védekezése is önmagáért beszél. A tárcavezető állítólag arra hivatkozott, hogy csak egy fölösleges falat bontottak le. Bruce Clark szerint az is járható út lett volna, ha áthelyezik más helyszínre a képet, de a lerombolása elfogadhatatlan.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez