Nem csiripel többet a szomáliai lázadók twitter fiókja

Szomália, Mogadishu – Felfüggesztették a szomáliai szélsőséges iszlamista al Shabab lázadó szervezet twitter fiókját. Az al Shabab azután vált elérhetetlenné a twitteren, miután a szervezet egy kenyai túsz kivégzésével fenyegetőzött.

Az al Shabab lázadó szervezetnek 2011. december óta létezik twitter fiókja. A lázadók azután regisztrálták magukat, miután a kenyai hadsereg bevonult Szomáliába, hogy leszámoljon velük. A lázadók nemrég a twitteren jelentették be, hogy kivégeztek egy francia túszt, akit korábban francia kommandósok próbáltak meg kiszabadítani, de az akció kudarcba fulladt.  A twitter nem nyilatkozott az ügyben, de az jelezte, hogy működési szabályzata értelmében tilos fenyegető üzeneteket leadni. Azokat, akik ezt megteszik, kitiltják a rendszerből.

Az al Shabab lázadók pár napja egy olyan linket osztottak meg a twitteren, amely egy videót tartalmazott. A videón két kenyai túsz volt látható. A túszok a kenyai vezetéstől azt kérték, hogy a kormány engedje szabadon azokat a bebörtönzött személyeket Kenyában, akiket terrorizmus gyanúja miatt tartanak fogva. A túszok jelezték, ha a kenyai vezetés nem engedelmeskedik, akkor a lázadók megölik őket.

Laura Hammond, a londoni SOAS Afrika tanszékének oktatója elmondta, hogy az amerikai hatóságok már egy ideje azon fáradoztak, hogy letiltassák az al Shabab lázadók twitter fiókját. Jogilag ennek viszont számos akadálya volt. Hammond szerint az amerikai vezetés nyomás alá helyezte a twitter céget és ezért törölték a lázadók fiókját. Hammond elárulta, hogy az al Shabab twitter fiókja körül sok a rejtély. Az üzenetek ugyanis jó angolsággal íródtak, ezért elképzelhető, hogy a lázadók egyik külföldön élő tagja üzemeltette a twittert.  A lázadók egyébként sokszor használták a twittert arra is, hogy külföldi szimpatizánsokat és harcosokat toborozzanak. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez