Amerika habozás nélkül támogatja Franciaország erőfeszítéseit Maliban

Franciaország, Mali – Erről nyilatkozott Joe Biden alelnök a párizsi Le Figaronak. A 70 éves amerikai alelnök a hétvégén Németországban tárgyalt, hétfőn fogadja őt Francois Hollande elnök, aki szombaton villámlátogatást tett Maliban.

Miért maradt Amerika a háttérben Mali esetében? Nem akart újabb konfliktust felvállalni Irak és Afganisztán után? Vagy pedig nem tartja stratégiai fontosságúnak ezt a területet?- kérdezte a Le Figaro exkluzív interjújában Joe Bident.
 Habozás nélkül támogatjuk Franciaország erőfeszítéseit Maliban, mert mindenképp el szeretnénk kerülni, hogy a terroristák kialakítsanak valamilyen védett központot, ahonnan aztán az egész régiót támadhatják. A Biztonsági Tanácsban megszavaztuk a francia javaslatot. A háborúban jelentős segítséget nyújtottunk mindenekelőtt a hírszerzés terén, de említhetem a légi szállítást és a repülőgépek feltöltését a levegőben. Ezzel különben az afrikai országokat is támogatjuk, melyek részt vesznek a katonai akcióban, Maliban.
 Joe Biden amerikai alelnök Iránról is nyilatkozott. Sürgette, hogy Teherán tárgyaljon az 5+1 nagyhatalom képviselőivel. Ez a Biztonsági Tanács öt tagján kívül Németországot jelenti. Irán külügyminisztere időközben Münchenben közölte: február 25- én tárgyalóasztalhoz ülnek az 5+1 nagyhatalom képviselőivel Kazahsztánban. A téma természetesen Irán nukleáris programja és azok a szankciók, melyeket az ENSZ vezetett be Iránnal szemben. Joe Biden amerikai alelnök szerint a labda az iráni térfélen pattog, tehát Teheránnak  kell lépnie!- fogalmazta meg véleményét az amerikai alelnök a párizsi Le Figaronak adott exkluzív interjújában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez