Veszélyben a francia túszok élete azt követően, hogy az AQIM katonai parancsnokát megölték

Mali, Franciaország – Csád köztársasági elnöke megerősítette a hírt, hogy Abu Zeid halott! Idriss Deby szerint csádi katonák végeztek vele, amikor egy összecsapás során szembekerültek az AQIM fegyvereseivel az Ifogas hegységben Mali északi részén. Két AQIM parancsnok halt meg, az egyik Abu Zeid- mondta Csád elnöke.

A csádi csapatoknak is jelentős veszteségei voltak, egyes hírek szerint az elnök fia is megsebesült a harcokban. Deby fiát állítólag Franciaországba szállították gyógykezelésre. Az Elysee palotában nem erősítették meg ezt a hírt.
Abu Zeid halála veszélybe sodorhatja a francia túszok életét. A legtöbb francia túsz az AQIM foglya. Az egyik túsz neje, aki maga is hónapokat töltött az emberrablók fogságában, de aztán elengedték, aggódva nyilatkozott az afp hírügynökségnek. A kegyetlen emír halála ugyanis esetleg arra ösztönözheti a terroristákat, hogy válaszul kivégezzenek néhány francia túszt. A Vajdaságban született magyar származású túsz nem az AQIM, hanem a Mujao szervezet fogságában van 2011 novembere óta.
Abu Zeid halála nagy csapás az AQIM-ra, mert ő volt a legoperatívabb parancsok. Algériában őt tekintették az első számú közellenségnek. Ezért néhány közeli rokonától DNS mintát vettek, hogy egyértelműen megbizonyodhassanak: Abu Zeid, az AQIM kegyetlen parancsnoka halt meg Mali északi részén az Ifogas hegységben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez