Barangolás Afrika nagyvárosaiban-Freetown

Afrika, Sierra Leone – Freetown a legtöbb afrikai nagyvároshoz hasonlóan az ellentétek városa. Az Atlanti-óceán partján a Sierra Leone Folyó torkolata mellett fekszik. Az ország fővárosa és legnagyobb városa is egyben. Nevének jelentése „szabad város”, mert a Karib-tenger térségéből visszatelepített felszabadított afrikai rabszolgák alapították 1808-ban.  Vigóczki Máté György írása.

A városban éppúgy megtalálhatók a sokcsillagos hotelek, mint a hatalmas nyomornegyedek, az érintetlen tengerpartok, a vadonatúj főutak és stadionok.

Sierra Leone-ban a gyémántlelőhelyek ellenőrzéséért polgárháború zajlott 1991 és 2002 között.  A polgárháború sokak szerint Afrika legkegyetlenebb háborúja volt, mert nem voltak világosan elkülönülő erővonalak, mivel nem etnikai vagy vallási konfliktusról volt szó, hanem nyersanyaglelőhelyek, gyémántbányák ellenőrzéséért folyt a küzdelem. A 1997-ben a kormány ellen lázadó Forradalma Egyesült Front (RUF) elfoglalta Freetownt, majd 1998 májusában az ECOWAS (nyugat afrikai békefenntartók) segítségével a kormánycsapatok visszafoglalják a fővárost. A harcokban a város nagy részét lerombolták, de mára már sikerült a pusztítás nyomait eltüntetni. A polgárháború hozománya volt a több mint 250 ezer menekült is, akik a külvárosokban leltek „otthonra”, hatalmas nyomortelepeket hozva így létre. A város lakossága 2004-ben 772 ezer fő volt, ez 2010-re 1,2 millióra növekedett ezzel súlyos infrastrukturális problémákat okozva.

Freetown a polgárháború előtt kedvelt célpontjuk volt a nyugati, elsősorban amerikai turistáknak, elsősorban a gyönyörű, érintetlen, egész évben élvezhető tengerpartok, a szafarik és az alacsony árak miatt. Ez a polgárháborúval véget ért, de manapság már újra találkozhatunk turistákkal a városban, és ma már Sierra Leone számit az egyik legbiztonságosabb országnak Nyugat-Afrikában.

 

 

Freetown közelében található érintetlen tengerpart.

Novemberben, decemberben a legérdemesebb meglátogatni az országot, ekkora már véget ér az esős évszak, de még híre sincs a száraz évszakban, az ország belsejében mindent beborító pornak.

A város bővelkedik látnivalókban: itt található a Sierra Leone-i Nemzeti Múzeumi, ahol a törzsi múltból származó gazdag gyűjteményeket nézhetünk meg: maszkokat, ékszereket, fegyvereket… A St John’s Maroon templom még az angol gyarmatosítás során épült viktoriánus stílusú épület ma is Freetown legnagyobb keresztény gyülekezetének ad otthont.

A főváros jelképe a Cotton Tree egy hatalmas fa, aminek az árnyékában az első telepesek hálát adtak a megérkezésüknek. A legenda szerint azok a felszabadított rabszolgák alapították a várost, akik az amerikai függetlenségi háborúban az angolok oldalán harcoltak, és az angolok veresége után menekülni kényszerültek. Ezek a telepesek 1792-ben érkeztek és a hagyomány szerint miután partra értek, átsétáltak a félszigeten, és egy hatalmas fa árnyékában hálaadási istentiszteletet tartottak.

 0000000asdsssssaa

A Freetown belvárosában álló fa kora ismeretlen, de tény, hogy már 1787-ben is ott volt. Ma a fa körül helyezkedik el a szigorúan vett belváros a Legfelsőbb Bírósággal és a Nemzeti Múzeummal. A polgárháború idején is rendszeresek voltak a fa körül tartott istentiszteletek, és a különböző felajánlások az ősöknek is, a békéért és egy jobb jövőért.

Freetown legszebb arcát a körülötte található dombokról nézve láthatjuk. A Mount Aureol-ról csodálatos kilátás nyílik az egész félszigetre, és itt található a Fourah Bay College is, amely a Nyugat-Afrika első egyeteme volt.

A koloniális Freetown jelképe volt a City Hotel, ahol íródott és játszódik Graham Greene  egyik legjobb regénye A kezdet és a vég (The Heart of the Matter). A regény a második világháború idején játszódik, és az angol gyarmat tipikus szereplőit ismerhetjük meg belőle. Talán nem véletlen, hogy a polgárháború elején porig rombolták a hotelt, mint a gyarmati lét szimbólumát.

Freetown nagy vonzereje az itteni árak is. A sokcsillagos tengerparti luxushotelek árai megközelítik az európai, amerikai árakat, de a városban igencsak barátságos árakkal találkozhatnak a turisták: 100 km taxi út 5 dollár, egy üveg pálmabor 0,2 dollár, 1 liter benzin 0,8 dollár, egy üveg Star sör 0,7 dollár, 1,5 liter palackozott víz 0,8 dollár.

Bunce Island

A fővárostól 20 km-re a Sierra Leone folyó torkolatában talált sziget kedvelt turistalátványosság. Több fajta majom is él a szigeten ezért kedvelt célpontja azoknak a turistáknak akiket a trópusi elő világ érdekel. A fő látványosság azonban a szigeten található erőd monumentális romjai. Az erődöt 1607-ben angol rabszolga kereskedők alapították. A gyarmati háborúk következtében lobogott rajta francia, holland és portugál zászló is, de legtovább az angolok birtokolták. Ide gyűjtötték be az afrikai kontinensről a rabszolgákat, majd itt hajózták be őket Európa és Amerika felé. Legjellemzőbb célállomásuk Dél-Carolina és Georgia ültetvényei voltak.    

                                                    

 

Felhasznált Irodalom:

Gale Worldmark Encyclopedia of Nations, Vol.2. Africa (2007)

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-14094419

cnn.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez