Kormány, alkotmány és parlament nélkül a Közép-afrikai Köztársaság

Közép-afrikai Köztársaság, Bangui – A Seleka lázadó koalíció vezetői felfüggesztették az ország alaptörvényét, a parlamentet és a kormányt pedig feloszlatták.  Micheal Djotodia, a Seleka egyik vezére elmondta: az átmeneti időszak legfontosabb feladata a tisztességes választások előkészítése.

 

A Seleka lázadó szövetség ígéretet tett arra, hogy az átmeneti időszak békés lesz és a tervek szerint három évig fog tartani. Az átmenetet a választások zárják majd le. Micheal Djotodia lázadó vezér kijelentette, hogy az átmeneti időszakban a Seleka fogja irányítani az országot. A fővárosban még mindig nincs víz és áram. A rádió és a TV sem üzemel. Az ENSZ információi szerint több tízezer embert menekült el az országból, a többség Szenegálba és a Kongói Köztársaságba ment. A megbuktatott Bozize elnök a legutóbbi információk szerint Kamerunban tartózkodik.

Micheal Djotodia korábban, még Ange-Felix Patasse elnöksége idején kormányzati tisztviselő volt. Francois Bozize elnök 2003-ban vette át a hatalmat az országban, miután puccsal megbuktatta Patasse-t. Djotodia diplomáciai megbízatást kapott Bozizétől, de a két politikus közötti viszony 2005-ben megromlott. Djotodia ezt követően lázadást indított Bozize elnök ellen, de elbukott és Beninben menekült, ahol száműzetésben élt. 2006-ban kiadták a benini hatóságok a hazájának.  Bozize elnök viszont szabadlábra helyezte, miután aláírták a béke megállapodást. Djotodia nem sokkal később ismét fellázadt Bozize elnök uralma ellen.  A 2013-as liberville-i béke megállapodás megkötése után Bozize elnök védelmi miniszternek nevezte ki. Djotodia márciusban kiszállt a kormányból, csapataival elfoglalta fővárost és elüldözte Bozize elnököt. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez