Egyiptomi film az egyiptomi zsidókról (bővített)

Egyiptom, Kairó – Nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot az Egyiptomi zsidók című dokumentumfilm bemutatása Egyiptomban.  Erre döbbent rá a nemzetbiztonsági hivatal Kairóban és engedélyezte az egyiptomi film bemutatását.

 

Az egyiptomi zsidók sorsát bemutató dokumentumfilm már tavaly szerepelt egy fesztiválon és a nemzetbiztonság túlélte a kockázatot, ám tekintettel a probléma érzékenységére, Kairóban nem véletlenül aggódtak. A filmet csak egy-két mozi mutatja be Kairóban és Alexandriában. A zsidók és Egyiptom kapcsolatáról már a Biblia is beszámol, görög történetírók szerint több mint kétezer éve él szervezett zsidó közösség Egyiptom területén. Ma már ezt inkább csak múlt időben lehet megfogalmazni, hiszen 50-60 öreg maradt, közülük a legfiatalabb is elmúlt hatvan éves …
  Hogy ért véget a zsidó közösség Egyiptomban? Lényegében erről szól a dokumentumfilm. Izrael megalakulása után tömeges kivándorlás kezdődött, csak mintegy 80 ezer zsidó maradt Egyiptomban 1956-ra. Ekkor a szuezi válság idején Anglia, Franciaország és Izrael közös katonai akciót indított Egyiptom ellen. A zsidókat a nemzet ellenségeinek nyilvánították és kiutasították az országból. Aláírattak velük egy papírt, hogy szabad akaratukból távoznak, és egyben lemondanak minden vagyonukról. Így ért véget a zsidók többezer éves történelmi jelenléte Egyiptom földjén, ahol a róluk szóló film bemutatása is nemzetbiztonsági problémát jelenthet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez