Majom vagy ember? Rekonstruáltak két kétmillió éves csontvázat Dél-Afrikában

Dél-Afrika, Pretoria – A keze és a foga olyan a csontvázaknak, mint az emberé, ám a láb a csimpánzok végtagjára emlékeztet. Ez a legérdekesebb megállapítása annak a kutatócsoportnak, amely egy férfi és egy nő kb. kétmillió éves csontvázát rekonstruálta és a kutatás eredményét most tették közzé a Science című tudományos lapban.

A csontvázakat még 2008-ban találták egy gödörben, ahol rengeteg csontot és más maradványt is felleltek. Volt ott antilop és hiéna, egér és majom stb. Csak lassan sikerült két ősember csontvázát összerakni. Valószínűleg egy anyáról és a fiáról van szó, akik valamilyen hirtelen katasztrófa áldozatai lettek. Beestek a gödörbe és nem tudtak kimászni vagy rájuk szakadt a föld.
  A kétmillió éves csontvázak legérdekesebb tapasztalata az volt, hogy ezek az ősemberek furcsa átmenetet képeztek a majom és az ember között. Részben a fákon éltek, mint a csimpánzok, de lábuk alkalmas volt arra is, hogy a földön járjanak, persze valószínűleg négykézláb. Dél-Afrika nagyon régen emberek által lakott hely-ezt régebben is sejtették a tudósok, de most újra beigazolódott. Az is kiderült, hogy nem volt egységes ősember típus Afrikában, mert az Északkelet-Afrikában fellelt ősi csontváz, melynek a tudósok a Lucy keresztnevet adták, egészen más tulajdonságokat mutat, mint az a két kétmillió éves csontváz, melyeket öt év alatt rekonstruáltak a tudósok Dél-Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez