Miért jó Brazíliának az afrikai adósságok elengedése?

Brazília, Etiópia, Addisz Abeba –  Dilma Roussef elnök asszony jelentette be, hogy Brazília azt a kb. 900 millió dolláros adósságot, amely az afrikai országokat terheli hajlandó leírni illetve kedvező feltételekkel átütemezni. Ez mindenekelőtt Kongó /Brazzaville/, Tanzánia és Zambia számára előnyös, hiszen ezek az országok tartoznak a legtöbb pénzzel Brazíliának.

 Dilma Roussef államfő azzal indokolta a döntést, hogy Brazília számára stratégiai kapcsolatot jelent Afrika. Brazília GDP-je jelenleg a hetedik a világon, növekedési üteme várhatóan 3,5% lesz a következő évtizedben. Ezért nagy szüksége van Afrika nyersanyagaira. Brazília és Afrika kereskedelme 2000-ben 5 milliárd dollár volt, tavaly már meghaladta a 26,5 milliárd dollárt! Brazília az elmúlt évtizedben 19 új nagykövetséget nyitott Afrikában.
Ki jár jól a brazil döntéssel? Elsősorban Kongó /Brazzaville/, melynek adóssága 352 millió dollár, Tanzánia áll a második helyen 237 millió dollárral, illetve Zambia a harmadik 113 millió dollárral. Ezen kívül még a következő afrikai államok szerepelnek a listán: Elefántcsontpart, Gabon, Guinea, Bissau-Guinea, Mauritánia, Kongói DK, Sao Tome és Principe, Szenegál és Szudán.
Nem szerepel ezen a listán Mozambik, amellyel kicsit viharosan alakultak a kapcsolatok az elmúlt napokban. Mi történt? Egy brazil óriás szénbányát nyitott Mozambikban, ahol elmulasztotta kárpótolni a helyi lakosságot a környezeti károk miatt. Emiatt tüntetők lezárták a bányához vezető utakat. Feszült helyzet alakult ki, melyet a mozambiki kormány segítségével sikerült megoldani.
Brazília igyekszik Kína példáját követni Afrikában: ma már a fekete kontinens első számú kereskedelmi partnere a Mennyei Birodalom. Kínát az Afrikai Unió csúcstalálkozóján Vang Jang miniszterelnök helyettes képviseli. Beszédében ő külön kiemelte, hogy Hszi Csinping államfő első külföldi útja Moszkva után Afrikába vezetett…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez