Kínos interjú Sárközy és Kadhafi kapcsolatáról – de hol van a bizonyíték?

Franciaország, Líbia – “Katar tetőtől talpig megvásárolta Nicolas Sárközy-t!”Ezt állítja Ziad Takieddine, aki korábban Sárközy fontos kapcsolata volt az arab világban. A kétes hírű közvetítő, aki ellen különben bírósági eljárás folyik, a France24 közszolgálati csatornának nyilatkozott.

 

Az exkluzív interjú szerint Katar szisztematikusan arra törekszik, hogy megvegye a francia politikusokat és Sárközy volt az első, akinek az esetében ez 100%-ig sikerült. Takieddine szerint a Kadhafi családnak az az állítása is igaz, hogy Sárközy hatalmas összeget kapott választási kampányára tőlük.

  Hol vannak a bizonyítékok? Megvannak, de egyelőre nem hozom nyilvánosságra őket – válaszolta a titokzatos “üzletember”. Ziad Takieddine mindenekelőtt a bolgár ápolónők ügyéről mondja el a maga verzióját. Ez volt 2007-ben a frissen beiktatott Sárközy elnök első nagy dobása. Az elnök neje kísérte a Líbiában fogvatartott bolgár ápolónőket Szófiába. Csakhogy az utolsó percben Ziad Takieddine, aki a közvetítő volt az ügyben, kapott egy telefont Sárközy kabinetfőnökétől. Claude Guéant szerint Líbia 135 millió dolláros állami garanciát kér a francia befektetésekre, melyek az ápolónő üggyel párhuzamosan futottak Párizs és Tripoli között. Nem akarunk fizetni! – hangsúlyozta Sárközy kabinetfőnöke. Forduljanak Katarhoz!- mondta ekkor a közvetítő. És Takieddine szerint úgy is történt: Katar át is utalt 300 millió dollárt – igen nagyvonalúan- csakhogy ez sosem érkezett meg Líbiába! Hova tűnt? Sárközy és Guéant zsebébe!- állítja Takieddine. Ez pontosan megfelel Katar céljainak, hiszen a dúsgazdag olaj emirátus nemcsak francia szállodákat, nagyáruházakat vagy a PSG futballcsapatát akarta megszerezni, hanem Franciaország politikusait is!
  Katar emírje nem volt elődök nélkül e téren: Kadhafi ugyanígy járt el a választási kampány idején. Takieddine szerint 400 ezer dollárt utalt át-persze nem közvetlenül Sárközynek 2007-ben. Lugano, a svájci kisváros volt a tranzakció színtere: nem egyszerű átutalásokról volt szó, hanem arról, hogy fiktív szerződéseket kötöttek, melyekért Sárközy megkapta a pénzt, miközben nem adott érte semmit. Kadhafi és családja a jövőbe fektetett be: mint később kiderült, nem épp szerencsésen. Sárközy volt az első nyugati vezető, aki Kadhafi ellenfeleit Líbia törvényes képviselőinek elismerte.
  Mi igaz ezekből a vádakból? Semmi! – válaszolta Claude Guéant, aki előbb Sárközy kabinetfőnöke, majd pedig belügyminisztere volt. Az egykori rendőrfőkapitány arra hívta fel a figyelmet, hogy Ziad Takieddine egyetlen bizonyítékkal sem állt elő, viszont ő maga bírósági eljárás alanya. Nemrég tartottak lakásán házkutatást a francia rendőrök. Akármi is igaz az ügyből, az mindenképp kínos Nicolas Sárközynek, aki visszatérítését fontolgatja a közéletbe. Ráadásul az ex elnök ellen is folyik vizsgálat: Franciaország leggazdagabb asszonyától kapott volna pénzeket. Az idős hölgy már akkor is Alzheimer kórral küszködött és Sárközy ex elnököt azzal gyanúsítják, hogy kihasználta ezt a pénzszerzésre. A magyar származású ex államfő még nincs hatvan éves,1955-ben született és többször célzott rá az utóbbi időben, hogy visszatér a közéletbe és akár újra megpályázza az elnöki tisztséget Franciaországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez